V kurii je korupce i lobby homosexuálů, přiznal František

Vatikán - Papež František přiznal, že ve vedení Vatikánu existuje „korupční proud“ a také „lobby homosexuálů“. Řekl to minulý týden při soukromém setkání se zástupci latinskoamerické a karibské církevní konfederace (CLAR). Jeho výroky jako první zveřejnila chilská katolická webová stránka Reflection and Liberation.

V úterý se na ní objevil výtah rozhovoru, který vedl František 6. června ve Vatikánu se zástupci CLAR. Tato organizace obsah rozhovoru potvrdila, lituje však, že se dostal na veřejnost.

Papež se kromě jiného bavil o poměrech v kurii, tedy v jakémsi řídícím administrativním orgánu Vatikánu. „V kurii jsou zbožní lidé, opravdu zbožní. Je tam ale také proud korupce, a to je pravda. Mluví se o lobby homosexuálů, a také to je pravda, i ta tam je. Musíme zvážit, co s tím můžeme dělat,“ cituje přepis Františka.

Konverzace byla vedena španělsky. Po zveřejnění na webové stránce byla přeložena do dalších jazyků a objevila se na dalších katolických webech. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi k tomu řekl, že rozhovor, z něhož je citováno, byl soukromý, takže jeho obsah nehodlá komentovat.

Podobné výroky o poměrech ve Vatikánu se objevily před letošní rezignací Františkova předchůdce papeže Benedikta XVI. Italské sdělovací prostředky tehdy psaly o mocné vatikánské „lobby homosexuálů“, kvůli níž je pontifik vystaven vydírání.

Benedikt rezignoval 28. února a předal svému nástupci vysoce tajnou zprávu o skandálu kolem vynášení tajných informací z Vatikánu, o takzvané aféře Vatileaks. Kvůli ní se do sdělovacích prostředků loni dostaly informace o tristních poměrech v kurii, o korupci, špatném řízení a vnitřním mocenském boji. Za krádež papežových osobních dokumentů byl loni odsouzen Benediktův majordomus Paolo Gabriele, avšak Benedikt mu udělil milost.