Slovenský prokurátor znovu neprošel, příští volba veřejná

Bratislava - Slovenský parlament dnes podle očekávání znovu nezvolil generálního prokurátora. Vládní koalice ve snaze vyřešit krizi dnešní tajné hlasování po dohodě zablokovala, aby mohl být prokurátor zvolen po novém roce ve volbě, která již bude veřejná. Podle zpravodajky ČT Olgy Bakové by se nová volba měla konat v březnu. Trnkovo funkční období končí v únoru a koaliční poslanci se chystají do té doby změnit zákony tak, aby byla podobná hlasování veřejná.

V minulé volbě chyběl Trnkovi ke zvolení jeden jediný hlas, je tedy zřejmé, že pro něj museli hlasovat i někteří koaliční poslanci. A tomu teď chtějí udělat lídři koaličních stran přítrž. „Máme mezi sebou zrádce a s tím budeme muset žít,“ říká předseda strany Most-Híd Béla Bugár. Z obavy před další zradou proto koalice raději dnešní volbu zmařila.

Jednasedmdesát poslanců opozice hlasovalo pro současného prokurátora Dobroslava Trnku, 79 koaličních poslanců si vyzvedlo hlasovací lístky, neodevzdalo je a vyneslo je ven ze sálu. Tím je volba neplatná. Trnka nezískal nadpoloviční většinu hlasů a kandidát vládních stran Jozef Čentéš nezískal ani jeden hlas. Šéf opozice Robert Fico tento postup označil za zlomení páteře demokracie.

Neshody vládní koalice při dvou listopadových volbách málem způsobily opětovné zvolení současného prokurátora Dobroslava Trnky, kterého podporuje opozice. Premiérka Iveta Radičová už dříve pohrozila, že v případě jeho znovuzvolení podá demisi, což by znamenalo pád středopravé koalice, která má v parlamentu jen těsnou většinu.

Při pátém pokusu o zvolení generálního prokurátora by měl být kandidátem vládní koalice opět Čentéš. „Změníme příslušné zákony. V prvé řadě jednací řád, kde se již prostě o tajné volbě psát nebude, na toto má koalice i sílu a tvrdím, že i mandát,“ říká předseda SaS Richard Sulík.

Nejsilnější opoziční strana Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica chystanou změnu zákona o veřejné volbě kvůli problémům mezi vládními stranami kritizuje a za neobvyklý tento postup považují i někteří odborníci.

Dobroslav Trnka
Zdroj: ČT24