Tymošenková prý nevylučuje exil, v úvahu připadá i Česko

Kyjev - Podle ukrajinského serveru glavred.info zvažuje vězněná expremiérka Julije Tymošenková možnost, že by odešla do exilu. A údajně pro tento případ zvažuje dvě země – Českou republiku nebo Německo. Sama Tymošenková dosud jakékoli narážky na možný exil odmítala.

Podle serveru Glavred Tymošenková údajně souhlasí s tím, že odejde do zahraničí. „Jako země, které by Juliji Tymošenkovou mohly přijmout, se uvádí Česko, kde se nyní nachází její manžel Oleksandr, nebo Německo, což je pravděpodobnější,“ píše server. Léčení v Německu jí několikrát nabízeli polský exprezident Aleksander Kwaśniewski nebo bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová:

 „V této souvislosti jsme oficiálně požádáni nebyli a nechceme o této záležitosti spekulovat.“

O možnosti, že by se Tymošenková mohla uchýlit do exilu, se hovoří už delší dobu, asi dva roky. Politička je hospitalizována v charkovské nemocnici s nemocnou páteří. Tymošenková si zároveň odpykává sedmiletý trest, který jí vyměřil soud za podpis údajně nevýhodných smluv o dodávkách ruského plynu.

Cesta bez zpáteční jízdenky?

Podle expertů je pravděpodobnost odjezdu Tymošenkové do zahraničí vysoká. Podle politologa Michaila Pogrebinského tomu nasvědčuje změna slovníku Tymošenkové. V poslední době mírní bojovná slova proti ukrajinskému režimu, navrhuje zasednout k jednacímu stolu, věnovat se evropské integraci a nedestabilizovat zemi. 

Podle serveru Glavred by byl odjezd Tymošenkové výhodný i pro ukrajinské úřady. Kyjev by se elegantně Tymošenkové zbavil. „Odcestovala by do Německa bez zpátečního lístku. V emigraci by mohla ztratit vliv na ukrajinský vývoj,“ naznačuje Glavred. Jejím odjezdem by se zřejmě uvolnila i cesta k listopadovému podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií, který je kvůli věznění Tymošenkové ohrožen. 

Podle politologa Vladimira Fesenka se nyní posuzují právní aspekty odjezdu expremiérky a politické záruky, například míra její osobní svobody v cizině a její status jako odsouzené.

Vydáno pod