Haagský tribunál pro bývalou Jugoslávii skončí do tří let

Sarajevo/Haag - Vynesením rozsudku nad generálem Ratkem Mladičem skončí svou práci haagský Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). To by se mělo stát v roce 2016 a všechna odvolací řízení v procesech tribunálu poté převezme Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT). Tento zvláštní orgán bude existovat tak dlouho, dokud bude ve výkonu trestu poslední odsouzenec.

MICT zřídila Rada bezpečnosti OSN 22. prosince 2010 a skládat se bude ze dvou oddělení. První, které již začalo fungovat loni v červenci, převezme agendu Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu (ICTR). Druhé oddělení, jež nastoupí po ICTY, začne pracovat letos 1. července.

Podle představitele MICT Andrewa Begga, který o druhém oddělení nového justičního orgánu OSN informoval v Sarajevu, bude ICTY pracovat ještě tři roky. Po tu dobu před ním budou pokračovat tři procesy: s bývalým politickým předákem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem, s někdejším vůdcem vzbouřených Srbů v Chorvatsku Goranem Hadžičem a s bývalým vrchním velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem. Karadžić a Mladić jsou obžalováni z genocidy a z dalších zločinů spáchaných v Bosně, zatímco Hadžić je souzen za zločiny spáchané v Chorvatsku.

Andrew Begg, představitel MICT:

„Rozsudek v případu Karadžiče se očekává příští rok, v případu Hadžiče v roce 2015 a rozsudek nad Mladičem bude vynesen v roce 2016, což bude zároveň znamenat konec práce tribunálu. Všechna odvolání v těchto případech převezme MICT.“

Begg upřesnil, že počáteční mandát Mechanismu OSN bude čtyřletý a poté bude prodlužován každé dva roky. Povinností MICT je zajišťovat ochranu obětí a svědků, sledovat výkon trestů odsouzených a udržovat archiv ICTY.

Vzhledem k tomu, že bude rozhodovat o případných předčasných propuštěních odsouzenců, bude MICT podle Begga existovat tak dlouho, dokud bude ve výkonu trestu poslední odsouzenec.