Snowden: Spravedlivý proces v USA? Bez šance

Peking - Edward Snowden, který nedávno vyzradil informace o tajných operacích amerických rozvědek, nevidí šanci na spravedlivý proces v USA. Snowden to dnes napsal v diskusním fóru britského listu The Guardian. Ujistil zároveň čtenáře, že neprozradil žádnou americkou tajnou operaci vedenou proti „legitimním vojenským cílům“ – prý jen poukázal na zločinné praktiky vlády. Před stíháním se nyní Snowden ukrývá v Hongkongu – Čína proto už musela vyvracet spekulace, že je její špion.

Někdejší technik Národní agentury pro bezpečnost (NSA) vyzradil médiím informace o tajném americkém programu PRISM, který shromažďuje informace o telefonních hovorech Američanů a také o sledování internetu v USA.

Čtenářům The Guardian Snowden napsal, že americké úřady předem zlikvidovaly možnost spravedlivého soudního projednávání jeho kauzy: „Bez váhání, jak se dalo předpokládat, zničily jakoukoli možnost spravedlivého procesu v USA, když mě otevřeně označily za velezrádce. Rozhodly o tom, že zveřejnění tajných, zločinných, a dokonce protiústavních skutků je neodpustitelný zločin. To není žádná spravedlnost.“

Ohrožení bezpečnosti USA ve svém jednání Snowden nevidí. „Nerozkryl jsem žádnou americkou operaci namířenou proti legitimním vojenským cílům,“ napsal. „Ukázal jsem, kde se NSA nabourala do civilní infrastruktury, jako jsou univerzity, nemocnice nebo soukromý byznys. To je nebezpečné.“

Žádné slitování nemá Snowden pro prezidenta USA Baracka Obamu, který „prohloubil a rozšířil protiprávní programy a zablokoval vyšetření systematického porušování zákonů“. Vláda USA ale Snowdena neumlčí „ani za cenu uvěznění nebo vraždy“. Nové informace o tom, jak si NSA zjednala přímý přístup k internetovému provozu, budou podle Snowdena následovat.

Není to náš špion, vyvracel Peking spekulace

Úvahy, že je Snowden čínský špion, se objevily v minulých dnech v médiích. „Takové spekulace jsou naprosto nepodložené,“ popřela dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. „Domníváme se, že Spojené státy by měly věnovat pozornost obavám o mezinárodní společenství a poskytnout potřebné vysvětlení,“ dodala také mluvčí.

Spojené státy zatím o Snowdenovo vydání nepožádaly, Snowden tak setrvává v Hongkongu. Pokud Američané projeví zájem, bude o vydání pravděpodobně rozhodovat čínská centrální vláda, pod niž Hongkong patří.

The Global Times: Kdybychom vydali Snowdena, byla by to zrada

Vydat Američana Edwarda Snowdena do USA by bylo „zradou“ jeho důvěry a „ztrátou tváře“ pro Peking, prohlásil čínský státní deník The Global Times. List tak zformuloval jeden z dosud nejvyhraněnějších postojů Číny proti vydání Snowdena. „Na rozdíl od běžných zločinců Snowden nikomu neublížil. Jeho 'zločinem' je, že vyzradil, jak americká vláda porušuje občanská práva,“ uvedl The Global Times. „Vydání Snowdena by bylo nejen zradou jeho důvěry, ale také zklamáním očekávání celého světa. Obraz Hongkongu by byl navěky poskvrněn,“ dodal list.

Do této chvíle Peking o Snowdenovi a místě jeho aktuálního pobytu nezveřejnil žádné další informace. Čínské sdělovací prostředky už minulý týden psaly, že by Peking měl poslechnout hlas veřejného mínění a Snowdena nevydávat. V dnešním úvodníku listu The Global Times se uvádí, že v případě Snowdenova vydání by Čína „ztratila tvář“.

Okolnosti Snowdenova jednání začaly Spojené státy vyšetřovat krátce poté, co odhalil rozsáhlou sledovací operaci na internetu, která podle něj zahrnovala i hackerské útoky proti Číně. To všechno v době, kdy mezi Washingtonem a Pekingem panuje značné napětí právě kvůli vzájemným obviňováním z on-line špionáže.

Hongkong
Zdroj: ISIFA/EPA/Adrian Bradshaw

Americká NSA se na summitu G20 v roce 2009 zaměřila na Medvěděva

A objevují se také další souvislosti se Snowdenem. Například podle britského listu The Guardian americká zpravodajská služba NSA při summitu G20, který se před čtyřmi roky konal v Londýně, zaměřila svou aktivitu na tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Deník o tom informoval na svých stránkách s odvoláním na jeden z dokumentů získaných právě díky Edwardu Snowdenovi.

Americká výzvědná základna v Británii měla během vrcholné schůzky zachytit Medvěděvovu přísně tajnou komunikaci. Národní agentura pro bezpečnost (NSA) prý byla přesvědčena, že se jí možná podařilo odhalit „změnu způsobu, jímž byly normálně přenášeny signály ruského vedení“.

Dokument byl vypracován v srpnu 2009, tedy čtyři měsíce po návštěvě Medvěděva v Londýně, kde se ruský prezident setkal s dalšími světovými vůdci, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy.