Politici pod drobnohledem britských a amerických agentů

Londýn - Podle britského listu The Guardian sledovala britská vláda před čtyřmi lety během summitu zemí G20 v Londýně světové politiky. Vládní komunikační služba (GCHQ) odposlouchávala nejen telefony, ale sledovala také e-mailovou komunikaci diplomatů. Na následující schůzce zemí G20 v září roku 2009 pak působila podle listu i americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA), která podle tajných dokumentů, jež má list k dispozici, sledovala třeba tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Vlády několika zemí již požádaly Londýn o vysvětlení tohoto diplomatického skandálu.

Podle tajných dokumentů, které má Guardian k dispozici, se během summitu G20 britští agenti v internetových kavárnách nabourali do počítačů delegátů a sledovali jejich e-mailovou komunikaci. Prolomili také bezpečnostní ochranu v mobilních telefonech a zkoumali telefonní hovory politiků. V hledáčku britské služby byl kromě jiných politiků například i turecký ministr financí a zřejmě i dalších 15 členů jeho strany. 

Odhalení přitom přichází v době, kdy Británie, respektive Severní Irsko, hostí summit G8. Tyto státy, tedy USA, Kanada, Japonsko, Británie, Francie, Itálie, Německo a Rusko, se zúčastnily i zmíněné londýnské vrcholné schůzky před čtyřmi lety. Britové tak zřejmě budou muset účastníkům vysvětlovat, proč se mnozí z nich stali v roce 2009 terčem systematického sledování. A vysvětlovat nebudou jen Britové. 

Dmitrij Medvěděv na G20 v Londýně
Zdroj: ČT24

Zpráva britské tajné služby GCHQ:

„Naším cílem je zajistit, že informace požadované vládou Jejího Veličenstva během předsednictví summitu G20 získají klienti v takovém čase a formě, aby jich bylo plně využito.“

Podle britského listu The Guardian totiž na summitu G20 před čtyřmi lety působila i americká zpravodajská služba NSA. Ta podle tajných dokumentů zaměřila svou aktivitu na tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. 

Americká výzvědná základna v Británii měla během vrcholné schůzky zachytit Medvěděvovu přísně tajnou komunikaci. Národní agentura pro bezpečnost (NSA) prý byla přesvědčena, že se jí možná podařilo odhalit „změnu způsobu, jímž byly normálně přenášeny signály ruského vedení“. 

Dokument byl vypracován v srpnu 2009, tedy čtyři měsíce po návštěvě Medvěděva v Londýně, kde se ruský prezident setkal s dalšími světovými vůdci, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. 

Odhalení dokumentů znovu vzbuzuje otázky nad působením britské tajné služby a její sesterské americké organizace NSA. Bývalý technik americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden již dříve vyzradil informace o tajném americkém programu shromažďování údajů o telefonních hovorech a o uživatelích internetu, kterou vláda obhajuje jako nutnost v boji proti terorismu.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Země G20 žádají vysvětlení

Vlády několika zemí již požádaly Londýn o vysvětlení. Turecké ministerstvo zahraničí označilo uvedené informace za „alarmující“. „Britské úřady by měly poskytnout oficiální a uspokojivé vysvětlení této záležitosti,“ uvádí se v prohlášení Ankary. Turecká vláda již kvůli tomu kontaktovala britského velvyslance v zemi. Jihoafrická vláda odsoudila aféru jako nepřípustný zásah do soukromí a hodlá podle stanice BBC požádat Londýn, aby celou záležitost urychleně vyšetřil.

Šéf zahraničního výboru ruského parlamentu Alexej Puškov nazval sledování Medvěděvova telefonu „skandálem“. Pro ruské experty není prý podobná aktivita ze strany USA či Británie překvapením. „Je to naprosto běžná praxe, nic supersenzačního v tom není. Vždy jsme je podezírali, naši specialisté si tím dokonce byli jisti,“ řekl agentuře ITAR-TASS někdejší šéf ruské kontrarozvědky FSB Nikolaj Kovaljov.