Afghánistán už odpovídá za bezpečnost v zemi a bude jednat s Talibanem

Kábul - Afghánské bezpečnostní síly oficiálně od jednotek NATO převzaly odpovědnost za bezpečnostní situaci v celé zemi. Byl tak dokončen proces zahájený v roce 2011. Prezident Hamíd Karzaj to oznámil v metropoli Kábulu na slavnostním shromáždění, na němž Severoatlantická aliance předala afghánským silám kontrolu nad posledními 95 okresy. Oznámil také, že afghánská vláda a Taliban se chystají obnovit mírový dialog.

Předání odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánským složkám představuje důležitý milník ve válce proti Talibanu, která začala v roce 2001 svržením tohoto islamistického hnutí s pomocí americké armády. Otvírá také cestu pro plné stažení mezinárodních bojových sil, které se má uskutečnit do konce roku 2014.

„Je to pro naši zemi historický okamžik. Od zítřka budou všechny bezpečnostní operace v rukou afghánských bezpečnostních sil,“ řekl Karzaj. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, který se ceremoniálu rovněž zúčastnil, slíbil, že „koalice bude nadále Afghánce v případě potřeby vojensky podporovat. Nebude už ale plánovat, provádět ani vést operace“.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen:

„Pokud to bude potřeba, budeme i nadále Afghánským složkám pomáhat. Už ale nebudeme jednotlivé operace plánovat, vykonávat ani vést. Do konce roku 2014 pak naše bojová mise skončí. V ten moment bude bezpečnost Afghánistánu plně v rukou Afghánců.“

Taliban otevřel politický úřad v Dauhá, bude jednat s USA

Karzaj také řekl, že afghánská vláda brzy vyšle svou delegaci do katarského Dauhá, kde Taliban dnes otevřel svůj politický úřad. „Členové afghánské mírové rady brzy odcestují do Kataru na mírové rozhovory s Talibanem,“ uvedl prezident na ceremoniálu. Mírová rada byla zřízena koncem roku 2010, aby vedla rozhovory s povstalci o příměří.

Příští týden budou v Dauhá jednat s Talibanem i Spojené státy. Agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený americký oficiální zdroj uvedla, že první rozhovory mezi Talibanem a USA se v Dauhá uskuteční už ve čtvrtek. Cílem rozhovorů je dosáhnout míru v Afghánistánu.

Dnešní ceremoniál byl poznamenán sebevražedným útokem proti Muhammadu Mohakíkovi, což je bývalý afghánský viceprezident a vůdce etnické menšiny Hazárů. Z atentátu, který se odehrál v jiné části Kábulu a vyžádal si nejméně tři mrtvé, politik vyvázl s drobným zraněním.

Předávání bezpečnostní kontroly afghánské armádě a policii začalo v provincii Bámján v létě 2011. Mezi posledními oblastmi, kde Afghánci přebrali od Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) odpovědnost, bylo mimo jiné 13 okresů v provincii Kandahár, která je kolébkou Talibanu, a po 12 okresech v provinciích Chóst, Nangarhár a Paktika, což jsou všechno bašty povstalců při hranicích s Pákistánem. I tyto okresy nyní kontrolují členové afghánských bezpečnostních sil. Jejich počet se postupně zvyšoval z necelých 40 000 před šesti lety na současných téměř 350 000.

Počet vojáků ISAF se od roku 2011 postupně snižuje. Tehdy bylo v zemi 140 000 příslušníků zahraničních jednotek, z toho 101 000 Američanů. V současnosti v Afghánistánu působí 97 000 vojáků z 50 zemí; ke konci roku by jich měla být v zemi polovina. Všechny zahraniční bojové oddíly by měly odejít do konce roku 2014 a vystřídat je má menší počet zahraničních vojáků. Ti budou plnit výcvikové a poradenské úkoly.

Vydáno pod