Protesty v Brazílii neupokojili ani Pelé, ani levnější jízdenky

Rio de Janeiro - Ani ohlášené snížení cen jízdného ve veřejné dopravě, ani nabádání někdejšího „fotbalového krále“ Pelého neuklidnily demonstranty protestující v ulicích největších brazilských měst. Brazilská vláda hrozí nasazením armády. Vojáci jsou už v pohotovosti v pěti městech, kde demonstrace nabraly masový charakter. Lidé protestují proti zdražování a úrovni veřejných služeb.

Násilí v brazilských ulicích pokračuje. V Riu de Janeiru se demonstranti večer střetli s policií, když se snažili zablokovat most. Dav převrátil i autobus a demoloval auta, přestože část protestujících volala po nenásilné manifestaci. Policie použila slzný plyn a střílela gumovými projektily. Na potyčky došlo i ve městech Niteroi či Fortaleze. Na dnešek svolali aktivisté největší demonstrace, na kterých čekají účast statisíců lidí. 

Starosta města Niteroi:

„Nadále budeme respektovat demokratické a klidné demonstrace, ale nemůžeme v žádném případě tolerovat násilnosti a nepořádky, způsobující problémy obyvatelům Niteroi.“

„Tohle se neděje jenom kvůli zvyšování jízdného. Je to pro naše práva, lidé se probrali. Teď bojujeme za lepší zdravotní péči, bezpečnost a vzdělání. Jsme unavení, ale teď je čas, abychom bojovali. Dost už nespravedlnosti,“ hlásí jeden z demonstrantů. 

Protestujícím se nelíbí ani výstavba nákladných stadionů pro mistrovství světa ve fotbale v roce 2014. „Chci vzdělání, chci dobré vzdělání, a ne fotbalový stadion, proboha,“ zaznívá z úst jednoho z nich. K ukončení protestů přitom vyzvala i legenda brazilského fotbalu Pelé, ale dočkal se jen posměchu. „Zapomeňte na všechny nepokoje a protesty a uvědomte si, že brazilský tým je naše země a naše krev,“ prohlásil Pelé v narážce na fotbalový turnaj, který se v zemi právě hraje jako test před světovým šampionátem v příštím roce. 

Jenže fotbalová hvězda na demonstranty nezapůsobila, spíš naopak. Na sociálních sítích organizují například pochod ke slavnému stadionu Maracana. Policisté slibují, že zápas mezi Španělskem a Tahiti se jim narušit nepodaří.

„Pelé radí lidem zapomenout na nepokoje a fandit. Ale fotbal a stadiony stály miliony. Táhni k čertu,“ napsal jeden z Brazilců na Facebooku. „Jeď do nemocnice autobusem bez ochranky a pak uvidíme, jestli budeš dál vykládat hlouposti,“ poradil Pelému další. Jiný zase usoudil, že „Pelého ignorance dosáhla rozměrů jeho fotbalového génia“. 

Protesty odstartovaly začátkem června, do ulic už vyhnaly kolem 250 tisíc lidí. Rozšiřují se i kvůli policejnímu násilí a vládní korupci. Brazilci se také potýkají s vysokou šestiprocentní inflací.

Vydáno pod