Právník Tymošenkové Vlasenko: Azyl v Česku je kachna

Kyjev - Ukrajinský právník Serhij Vlasenko popřel zprávy médií, že údajně žádá v České republice o azyl. „Je to další lež, další kachna. Proč Česko? A proč ne Honduras? Političtí uprchlíci jsou přece nejenom v Česku. Je to další žvást,“ prohlásil advokát vězněné ukrajinské expremiérky Tymošenkové. Informaci o tom, že Vlasenko žádá o azyl v Česku, přinesl v minulých dnech politický týdeník Ukrajina.

Politický týdeník Ukrajina napsal, že české úřady už neoficiálně souhlasily s udělením azylu pro prominentního právníka a zbývá jen dokončit formality. Jenže jak dnes prohlásil sám Vlasenko, není to pravda. 

Důvodem jeho žádosti mělo být podle médií obnovení trestního řízení kvůli majetkovému sporu s jeho bývalou manželkou. 

Vlasenko byl poslancem za opoziční stranu Vlast (Baťkivščyna), které Tymošenková předsedá. Letos na jaře ale přišel na Ukrajině o poslanecký mandát, jelikož pracoval současně jako obhájce, což ukrajinské zákony zakazují. 

V České republice získali azyl i další lidé blízcí ukrajinské expremiérce. Pobývají tady bývalý ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn a manžel bývalé předsedkyně vlády Oleksandr Tymošenko.