Šéf baletu Velkého divadla je i po 18 operacích slepý

Moskva - Umělecký šéf baletu moskevského Velkého divadla Sergej Filin, kterého před pěti měsíci útočník polil kyselinou, je stále téměř slepý. A to navzdory osmnácti operacím, které mu měly zrak vrátit. Filin chyběl na dnešní tiskové konferenci, kde divadlo představilo program na sezonu 2013/2014.

Mluvčí divadla Katerina Novikovová řekla, že šéf baletu se v těchto dnech připravuje na již devatenáctou operaci. Ta se bude konat na klinice v Německu. „Mluvila jsem se Sergejem před třemi dny. Situace je taková, že na jedno okolo nevidí vůbec a na druhé jen z deseti procent,“ poznamenala Novikovová. Jak velkou má Filin šanci se uzdravit, ale mluvčí nechtěla komentovat.

Dvaačtyřicetiletý Filin by se nicméně rád do Velkého divadla vrátil. „Mluvili jsme spolu nedávno přes Skype a probírali jsme věci týkající se baletu,“ nechala se slyšet bývalá primabalerína Galina Stěpaněnková, která nyní Filina zastupuje.

Filina v polovině ledna napadl v centru Moskvy maskovaný útočník, který mu polil tvář kyselinou. Způsobil mu popáleniny třetího stupně a poškodil mu zrak. Přestože byla Filinova tvář silně poleptána, lékaři dávali najevo optimismus, že zrakové funkce zůstanou po sérii operací zachovány.

Pavel Dmitričenko
Zdroj: EPA/MAXIM SHIPENKOV/ISIFA

Policie kvůli útoku zadržela sólistu Pavla Dmitričenka, který si útok údajně objednal, i vykonavatele Jurije Zaruckého. Mnoho členů divadla však policejní verzi nevěří a soudí, že Dmitričenko byl k údajnému přiznání donucen. Předpokládalo se, že v pozadí útoku mohla být profesní nevraživost, žárlivost kvůli baletkám či boj o role. Sám Filin nicméně tvrdil, že s Dmitričenkem neměl žádný otevřený konflikt a necítil k němu nepřátelství.