Zvolání „allahu akbar“ stálo Izraelce u Zdi nářků život

Jeruzalém – Strážce u jeruzalémské Zdi nářků zastřelil 46letého Dorona Slushe, kterého omylem pokládal za palestinského extremistu. Poté, co se z přilehlé odpočinkové místnosti ozvaly arabské výkřiky allahu akbar, vytáhl strážce pistoli a několikrát na nešťastníka vystřelil. Policie místo uzavřela.

K incidentu došlo krátce před osmou hodinou ráno místního času, kdy bylo prostranství před Zdí nářků plné věřících, kteří se přišli pomodlit před nadcházejícím šabatem. Strážce vyšetřovatelům řekl, že muž, který z neznámých důvodů užil muslimské náboženské zvolání, se zároveň snažil něco vytáhnout z kapsy. Domníval se prý proto, že je to palestinský aktivista, který se chystá zaútočit. Policisté ale nic podezřelého u zabitého muže nenašli.

„Choval se vždycky podivně. Jednou dokonce prohlásil, že se teď stal muslimem,“ řekl o zabitém jeden z věřících Židů, kteří se pravidelně přicházejí modlit ke Zdi nářků. Zvolání allahu akbar často používají před útokem muslimští radikálové, a proto se na veřejných místech v Izraeli vnímá jako signál akutního nebezpečí. Muslimové ho ale běžně používají také při modlitbách a náboženských shromážděních.

Doron Slush
Zdroj: ČT24

Incident se stal na jednom z bezpečnostně nejchoulostivějších míst v Jeruzalémě, v okrsku Chrámové hory. Ten je nejen nejposvátnějším místem judaismu, ale také třetím nejposvátnějším místem islámu po Mekce a Medíně v Saúdské Arábii. Nacházejí se tam mešity Skalní dóm a Al-Aksá.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)