Z televizní krize vznikla v Řecku nová vláda

Atény – Řecko zažehnalo vládní krizi. Dnes složil přísahu nový kabinet. Ke změnám ve vládě premiéra Antonise Samarase došlo poté, co se tříčlenná koalice nepohodla kvůli veřejnoprávní televizi a rozhlasu ERT. Premiér se totiž rozhodl z úsporných důvodů vysílání ukončit. Demokratická levice v důsledku toho z kabinetu odešla.

Nový řecký kabinet dnes složil přísahu. Samarasova pravicová Nová demokracie spolu se socialisty mají nyní v parlamentu těsnou většinu, 153 hlasů ze 300. Strana Demokratická levice (DIMAR) koalici na protest opustila, když se premiér rozhodl zrušit veřejnoprávní rozhlas a televizi. 

Socialisté získali díky změnám ve vládě některé důležité posty. Šéf strany Evangelos Venizelos se stal ministrem zahraničí, zároveň je i místopředsedou vlády. Post ministra financí si zachoval Jannis Sturnaras a dosavadní šéf diplomacie Dimitris Avramopulos převzal resort obrany. 

„Naší bezprostřední prioritou je oživit ekonomiku, porazit nezaměstnanost, přivést investice, vyhnout se dalším úsporným opatřením a vytvořit pracovní místa pro mladé,“ uvedl Samaras na prvním zasedání nové vlády. „Nemáme jinou možnost než uspět a jsme odhodláni uspět,“ dodal.

Rozhovor se Soňou Dorňákovou Stamu (zdroj: ČT24)