Na Taksimu se znovu demonstrovalo, tentokrát bez násilí

Istanbul – Na dvě tisícovky lidí se shromáždily na okraji Taksimského náměstí v Istanbulu. Protestují proti rozhodnutí soudu pustit na svobodu policistu, který je obviněn, že během nedávných nepokojů zabil jednoho z demonstrantů. Za střelné zranění, které manifestantovi v Ankaře způsobilo smrt, má být nicméně policista souzen.

Demonstranti více než hodinu vsedě skandovali hesla jako „zúčtujeme s vrahy“, „za spravedlnost“ a „proti fašismu“. Přístup na náměstí jim zablokovali příslušníci pořádkových sil. Demonstranti v uplynulých dnech přešli na taktiku mimo jiné tichých a nehybných protestů. Díky tomu v předchozích dnech téměř vymizely předchozí střety s policií. Tvrdé potlačování protestů ze strany turecké policie vyvolalo hodně kritiky po celém světě a zkomplikovalo Ankaře na podnět Německa přístupová jednání s Evropskou unií.

Demonstrace v Turecku
Zdroj: ČTK/AP/Burhan Ozbilici

Protesty proti kácení stromů v istanbulském parku Gezi přerostly počátkem června ve vlnu odporu proti údajně autoritářské vládě. Střety demonstrantů s policií si v Turecku vyžádaly čtyři mrtvé, tisícovky zraněných a desítky zatčených.