Gagarin zemřel kvůli lajdáctví generálů

Moskva - Jurij Gagarin, první člověk ve vesmíru, nikdy nechyběl v prvních lekcích učebnic ruštiny. Byl idolem dětí a žen a hrdostí sovětského národa a socialistického bloku. Existují o něm filmy, stovky knih a tisíce článků. A přece se některé detaily o jeho životě, a hlavně o jeho smrti, dozvídáme až po desetiletích.

Vesmírný Kolumbus byl mnohem víc než kosmonaut - Jurij Gagarin se stal tváří Sovětského svazu. Propaganda využila prvního muže ve vesmíru jako symbolu pokroku komunistického režimu a se jménem Gagarina byly spojovány úspěchy země nejen v kosmu.

Z filmu Vítali jsme Gagarina (1961): 

„My všichni u nás v Československu si navždycky zapamatujeme dvě data. 12. dubna 1961 sovětský člověk, komunista, Jurij Aleksejevič Gagarin, na kosmické lodi Vostok dobyl vesmír. 28. dubna 1961 tentýž hrdina přiletěl na návštěvu k nám do Československa.“ 

Neúspěchy naopak zůstávaly přísně utajené, přičemž jich nebylo málo. Například zprávu o letu první družice Sputnik 1 povolila cenzura vydat až po druhém dokončeném obletu Země, informace o tragických událostech na kosmodromu Bajkonur nebyly zveřejněny vůbec. Pod pokličkou se držela spousta informací o sovětském kosmickém programu.

Gagarin zemřel kvůli lajdáctví generálů

Na pravdu o smrti majora Gagarina čekal jeho kolega Alexej Leonov přes 45 let. Až teď mu povolili nahlédnout do klíčových dokumentů tehdejší vyšetřovací komise. Ty mu potvrdily to, co od osudného 27. března 1968 tvrdil. Letoun MiG-15 vyrobený v pražském Aero Vodochody se při cvičném letu s Gagarinem a jeho instruktorem Serjoginem nezřítil jejich vinou.

„Jurij Gagarin zemřel, protože tehdy na výšce 4200 metrů letělo letadlo bez povolení,“ řekl sovětský kosmonaut Alexej Leonov. „Zatajovalo se to proto, protože by vyšlo najevo, že v oblasti Moskva, v oblasti řízeného letového provozu na straně vojáků, byly obrovské nepořádky, lajdáctví, nedbalost, a to by stálo hlavu příslušné generály, kteří za tu oblast odpovídali,“ uvedl publicista Pavel Toufar. Dekády tutlání a polopravd zrodily desítky hypotéz a konspiračních teorií: od atentátu na příkaz Leonida Brežněva až po utajenou smrt při druhém kosmickém letu.  

Co by bylo s Gagarinem dnes? Přidal by se jako další ikona sovětské kosmonautiky a první žena ve vesmíru – Valentina Těreškovová - k budování nového mocného Putinova Ruska? Gagarin je částí světlé sovětské minulosti, kterou se dodnes Rusové pyšní. Generacím, které už hrdinství průkopníka vesmíru neoslňovalo, ho od začátku června připomíná nový ruský velkofilm: Gagarin - první ve vesmíru.

Tajemství Gagarinovy smrti (zdroj: ČT24)