Austrálie má staronového premiéra. Rudd nahradil Gillardovou

Canberra – Kevin Rudd se stal novým australským premiérem. V čele vlády i strany labouristů vystřídal odvolanou Julii Gillardovou. Rudd se vrátil k řízení vlády po třech letech a třech dnech. Bude se snažit odvrátit předpokládanou drtivou porážku labouristů ve volbách, které by se měly konat nejpozději za tři měsíce.

Gillardová již dříve přislíbila odchod z politiky. První žena ve funkci ministerské předsedkyně v australských dějinách získala ve středu ve vnitrostranickém hlasování pouhých 45 hlasů, zatímco Rudd 57 hlasů. Před třemi lety po obdobném hlasování Gillardová naopak nahradila Rudda.

Změna přichází krátce před volbami plánovanými na 14. září. Podle průzkumů veřejného mínění se očekává prohra Australské labouristické strany, která by mohla ztratit až 35 mandátů. Rudd je ale jako politik u voličů oblíbenější než Gillardová, takže si mnozí dělají naděje, že strana dosáhne pod jeho vedením lepších výsledků.

Předpokládá se, že Rudd podnikne značné změny v kabinetu; spolu s Gillardovou se ministerských křesel vzdalo i několik klíčových postav ve vládě, včetně ministra financí Waynea Swana. Předpokládá se, že nový premiér při hlasování v parlamentu o důvěře obstojí.

Julia Gillardová
Zdroj: ISIFA/EPA/ALAN PORRITT

Kdyby Rudd v zákonodárném sboru podporu nedostal, byl by zformováním vlády pověřen opoziční vůdce Tony Abbott. Ve 150členné dolní komoře parlamentu mají labouristé 71 křesel a vládnou s podporou nezávislých poslanců a členů malé Strany zelených. Abbottova opoziční koalice má 72 míst.

Jako premiér může pětapadesátiletý Rudd, který byl šéfem vlády v letech 2007-2010, vypsat volby již na 3. srpna. K tomu jej vyzval i opoziční vůdce Abbott, aby v zemi skončilo období nestability a voliči rozhodli, kdo bude vládnout.

Gillardové se dlouhodobě nedařilo získat si podporu veřejnosti i přes pokračující ekonomický růst země a nízkou nezaměstnanost v době, kdy se jiné rozvinuté státy potýkají s hospodářskou krizí. Z hlediska zahraniční politiky střídání Gillardové a Rudda podle agentury Reuters zásadnější dopady mít nebude, protože oba jsou silnými zastánci vojenského spojenectví Austrálie a USA a podporují také sílící obchodní vztahy s Čínou.

Vydáno pod