Snowden je ochoten vrátit se do USA, tvrdí jeho otec

Washington - Otec bývalého počítačového konzultanta tajných služeb Edwarda Snowdena informoval podle televize NBC dopisem americké ministerstvo spravedlnosti, že jeho syn je ochoten se za určitých okolností vrátit do USA. Nesmí být před soudním procesem vězněn a vázán příkazem mlčenlivosti a musí mít možnost zvolit si místní příslušnost soudu. Snowden starší se obává, že Edward se stal obětí manipulace, mimo jiné i ze strany WikiLeaks.

„Nemám pocit, že by se dopustil zrady. Porušil americké zákony tím, že zveřejnil utajované informace. Když ho ti chlapci chtějí za zrádce označit, pak zřejmě zradil vládu. Nevěřím ale, že zradil lid Spojených států,“ řekl pro NBC Lonnie Snowden.

Prostřednictvím svých právníků Lonnie Snowden americkému ministru spravedlnosti Eriku Holderovi během dneška napíše, že Edward se vrátí domů, pokud ministerstvo slíbí, že nebude před zahájením soudu vězněn. Chce rovněž záruku, že nebude vázán příkazem mlčenlivosti a bude mít právo zvolit si místo přelíčení.

Se svým synem prý nemluvil od dubna. Obává se, že byl zmanipulován zástupci serveru WikiLeaks. Lonnie Snowden dodal, že doufá, že se se svým synem co nejdřív dostane do koktaktu. „Nechci, aby se dostal do nebezpečí. Ale obávám se o něj kvůli lidem, kteří ho obklopují. Když se podíváte na minulost WikiLeaks, je jasné, že se o dodržování ústavy moc nestarají a že jejich jediným cílem je zveřenit tolik informací, co jen jde,“ dodal Snowdenův otec.

Lonnie Snowden
Zdroj: ČT24

Edward Snowden je už pět dní v Moskvě

Snowden strávil už pátou noc na moskevském mezinárodním letišti Šeremeťjevo. Nikdo ho tam ale zatím neviděl. Novináři přitom dokonce absolvovali několik letů do sousedních zemí, jen aby získali přístup do rozlehlých prostor tranzitu. Žádnou stopu po hledaném Američanovi tam ale nenašli.

Agentura Interfax dnes napsala, že Snowden na letišti je a zůstane tam tak dlouho, dokud se nevyjasní jeho právní postavení. Ruské úřady podle Interfaxu trvají na tom, že Moskva formálně ve Snowdenově kauze nehraje žádnou roli. „Důvody k postihu či deportaci Američana nejsou, dokud americké ministerstvo spravedlnosti nepošle příslušnou oficiální žádost,“ uvedl informovaný zdroj agentury obeznámený se situací.

Moskva si podle něj stěžuje, že Spojené státy Rusko včas neinformovaly o tom, že platnost Snowdenova pasu byla zrušena. Vystavily tím prý Moskvu do složité situace. Podle informací z USA ztratil Snowdenův pas platnost minulý pátek v okamžiku, kdy byl bývalý počítačový konzultant tajných služeb obviněn ze špionáže a krádeže úředních dokumentů. Snowden byl v té době v Hongkongu, odkud se v neděli přemístil do Moskvy s cílem pokračovat dál přes Havanu do ekvádorského Quita.

Ruská strana se podle zdroje agentury Interfax o zrušení platnosti Snowdenova pasu dozvěděla se zpožděním. Kdyby se do Moskvy dostala tato informace včas, Američan by prý do Ruska ani neodletěl a Moskva by se vyhnula nynějším starostem.

Snowden nyní uvízl v Moskvě bez platných osobních dokladů. „Teď je třeba vyčkat, než mu Ekvádor nebo Venezuela poskytnou azyl,“ uvedl zdroj Interfaxu. „Až na základě tohoto rozhodnutí může Snowden odjet z tranzitního prostoru moskevského letiště, aniž by překročil ruské hranice,“ konstatoval.

Tranzitní zóna letiště Šeremeťjevo
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Tranzit šeremeťjevského letiště má tři velké sekce a desítky menších uzavřených prostorů, do nichž běžný cestující nemá přístup. Pro letištní personál by nebylo velkým problémem ukrýt Snowdena před vnějším světem. V tranzitním hotelu Air Express Američan nepřespává.

Z informace Interfaxu vyplývá, že rozuzlení Snowdenovy anabáze může přinést buď dokument o poskytnutí azylu, nebo oficiální americká žádost o vydání, které ovšem ruské úřady nemusejí vyhovět. Podle některých ruských médií nelze ani vyloučit variantu, že Snowden jako azylant v Moskvě zůstane.

Ekvádor ve čtvrtek oznámil, že případnou Snowdenovu žádost posoudí v okamžiku, kdy Američan o azyl požádá na některém z ekvádorských velvyslanectví. Ochotu poskytnout Snowdenovi azyl dnes potvrdil i venezuelský prezident Nicolás Maduro. Ekvádorská vláda se právě kvůli tlaku ze strany Američanů na vydání Edwarda Snowdena vzdala preferenční obchodní dohody se Spojenými státy.