10 mrtvých po útoku Talibanu na sídlo NATO

Kábul - Teroristé islamistického hnutí Taliban dnes zaútočili na opevněný komplex NATO v Kábulu. Zemřeli dva civilisté, čtyři nepálští strážci objektu a všichni čtyři teroristé. Sebevražední útočníci se pokusili s autem naloženým výbušninami proniknout za bránu, byli však zneškonděni.

Atentát byl údajně namířen proti logistické firmě pracující pro mezinárodní vojenskou misi pod vedením Severoatlantické aliance. Jeden z útočníků nejprve najel s autem naloženým výbušninami do brány tábora, načež zůstal na jejím místě hluboký kráter. Při výbuchu zahynuli dva řidiči nákladních aut, kteří čekali na povolení ke vjezdu dovnitř. Další tři útočníci pak začali střílet na strážce. K útoku se přihlásili teroristé z islamistického hnutí Taliban.

Talibanci, bojující 12 let s jednotkami NATO v čele s USA, vysílají do Kábulu sebevražedná komanda pravidelně. Minulý týden při útoku na prezidentský palác a kanceláře americké rozvědky CIA zahynuli tři afghánští strážci a pět útočníků. V pondělí se zase bezpečnostním silám podařilo odhalit a zabít sebevražedného atentátníka u sídla tajné služby NDS v afghánské metropoli.