Svatořečení Jana Pavla II. zase o krok blíž

Vatikán - Vatikánská kongregace pro otázky svatořečení schválila druhý zázrak bývalého papeže Jana Pavla II. Jeho svatořečení je tak zase o krok blíž. Mohlo by dokonce proběhnout už tento rok. Svatořečení musí ale ještě definitivně schválit nynější hlava katolické církve papež František. Ten pak svolá konzistoř, jež oznámí datum svatořečení.

Dnešní rozhodnutí plenárního zasedání kardinálů a biskupů kongregace pro otázky svatořečení následovalo po uznání druhého zázraku v polovině června vatikánskou teologickou komisí. Prokázaný zázrak je podle kanonického práva pro uznání „svatosti“ nezbytný.   

Druhým zázrakem papeže Jana Pavla II. je nevysvětlitelné uzdravení ženy, které bylo zaznamenáno večer téhož dne, kdy byl bývalý pontifik prohlášen blahoslaveným. O případu ale Vatikán nevydal bližší podrobnosti. Jan Pavel II. byl blahořečen na podzim 2011. 

Také prohlášení za blahoslaveného vyžaduje doložený zázrak. Ten před lety oznámila Francouzka Marie Simonová-Pierrová. Tvrdila, že dva měsíce po skonu papeže se zázračně uzdravila z Parkinsonovy nemoci, jíž trpěl i papež, když se k němu modlila. Lékaři její uzdravení potvrdili.