Miliardář Lebeděv dostal za rvačku v televizi 150 hodin prací

Moskva - Miliardář a kritik Kremlu Alexander Lebeděv dostal u moskevského obvodního soudu 150 hodin veřejných prací za předloňskou rvačku v živém televizním vysílání. Žalobce pro Lebeděva žádal jednadvacetiměsíční podmínku. Lebeděv v talk-show srazil k zemi podnikatele Sergeje Polonského. Miliardář se proti rozsudku odvolal.

Lebeděvovi původně hrozilo až pět let vězení za výtržnictví. Státní zástupce ale tuto obžalobu stáhl a pro Lebeděva žádal jen podmínku. Soud navíc přihlédl k tomu, že Lebeděv nebyl dosud trestán a o jeho dosavadním chování jsou jen pozitivní informace.

Incident ve vysílání televize NTV podle svědků vyprovokoval Polonskij, který Lebeděva urážel a před kamerami mu vyhrožoval, že „dostane přes držku“. Zakrátko se ale sám ocitl na podlaze studia. Beseda byla věnována světové ekonomické krizi.

Lebeděv je jeden z mála ruských oligarchů, kteří si troufli otevřeně kritizovat prezidenta Vladimira Putina. Podnikatel, kterého časopis Forbes pravidelně řadí mezi stovku nejbohatších lidí světa, obviňoval šéfa Kremlu z „mafiánských metod“. Nynější proces označil za politickou pomstu režimu a varovný signál kolegům - miliardářům, kteří by se chtěli Putinovi vzepřít.

Třiapadesátiletý mediální magnát, který je stejně jako Putin bývalým agentem sovětské tajné policie KGB, je majitelem britských novin The Evening Standard a The Independent. Kromě britských médií vlastní i banku NRB. Patří mu i podíl v polostátní letecké společnosti Aeroflot a v plynárenském koncernu Gazprom.

Lebeděva čekají za rvačku veřejné práce (zdroj: ČT24)