Německo potrestalo špiony. Neví přitom, kdo vlastně jsou

Stuttgart – Manželská dvojice špionů, kteří si říkají Andreas a Heidrun Anschlagovi, dnes německý soud potrestal 6,5 a 5,5 lety vězení za špionáž pro Rusko. Oba měli podle soudu předat ruské rozvědce SVR stovky dokumentů týkajících se Evropské unie a NATO. Kdo ale vlastně dva špioni jsou a odkud pocházejí, se neví.

Roky hráli nenápadné manžele. On byl prodejce aut, ona žena v domácnosti. Jenže v obýváku jejich maloměstského domku se skrývala krátkovlnná vysílačka. Anschlagovi byli špiony přes dvacet let. Německá kontrarozvědka je zadržela v říjnu 2011 díky tipu špionážní služby jednoho východoevropského státu.

Manželé získávali tajné dokumenty o Evropské unii a Severoatlantické alianci od pracovníka nizozemského ministerstva zahraničí. Předávali je přitom nejprve KGB a po pádu sovětského režimu pak nástupnické organizaci SVR. Zadlužený nizozemský diplomat prodával zprávy v přepočtu za miliony korun, byly to informace třeba o akcích NATO v Afghánistánu. Komplic v Nizozemsku kvůli tomu také skončil u soudu, už v dubnu dostal v Nizozemsku 12 let vězení. 

„Už se chystali utéct do Ruska a část materiálů zničili,“ přibližuje prokurátor Rolf Hannich. Útěk ale nevyšel – speciální komando vtrhlo do domu při odesílání jedné z depeší. Kromě špionáže byli manželé obvinění i z falšování dokumentů. Mimo trest vězení dostala dvojice od soudu i pokutu půl milionu eur. Tajné informace posílali prý do Ruska přes internet, satelit nebo pomocí takzvané mrtvé schránky (Dead Drop), kdy se obě strany kvůli předání zprávy fyzicky nestýkají.

Události - Německý soud s ruskými agenty (zdroj: ČT24)

Obhajoby se ujal tzv. advokát agentů. Hans-Dieter Pötsch v minulosti hájil desítky odhalených špionů KGB. Rozsudek padl jen několik dnů poté, co Berlín vykázal ze země další dva údajné ruské agenty. Celkem v Německu pracuje okolo 400 ruských diplomatů. Špionáž má podle listu die Welt v popisu práce zhruba každý třetí z nich.

Totožnost manželů je přitom zahalena tajemstvím. Německé úřady v podstatě nevědí, kdo vlastně jsou. Pocházejí z Ruska, nebo ne?

Již dříve média uváděla, že jejich skutečné jméno je údajně Alexandr a Olga Rostovi. Dvojice měla vystaveny rakouské pasy na jméno Anschlagovi a do Německa přijela koncem 80. let, kde se vydávala za Rakušany jihoamerického původu. Jenže podle všeho je pas padělaný, úřady tak neznají ani jejich pravá jména, natož pak třeba to, jak jsou staří.