Slovenská koalice znovu pohořela při volbě prokurátora

Bratislava - Slovenským poslancům se opět nepodařilo zvolit generálního prokurátora. Současný šéf prokuratury a kandidát opozice Dobroslav Trnka získal 74 hlasů, pro kandidáta vládní koalice Jozefa Čentéše hlasovalo 73 zastupitelů. Čtyři vládní poslanci tedy zjevně zvedli ruku pro Trnku, kterého premiérka Iveta Radičová rozhodně odmítá. Pohrozila dokonce demisí v případě, že parlament znovu Trnku zvolí. Vládní koalici se tedy nepodařilo zažehnat vládní krizi, volba prokurátora se bude opakovat příští úterý.

Poslancům se už dvakrát nového generálního prokurátora zvolit nepodařilo. Nejprve v prvním kole nedostal žádný z kandidátů potřebný nadpoloviční počet hlasů, ve druhém kole se koalice nedokázala dohodnout na podpoře Trnkovy protikandidátky Evy Mišíkové, a tak nebyl zvolen nikdo.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Generální prokurátor

stojí v čele slovenské prokuratury. Jmenuje ho a odvolává prezident na návrh Národní rady. Prokurátor je volen na sedmileté funkční období. Jeden člověk může v tomto úřadu působit maximálně dvě po sobě jdoucí funkční období. Prokurátorovi musí být minimálně 40 let. Řídí a kontroluje činnost všech slovenských prokuratur.

Trnkovo sedmileté působení v čele slovenské justice je spojeno s řadou kontroverzních kauz. Zastavil například trestní stíhání několika osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality. Nejednoznačně si počínal v případě kauz financování politických stran - bývalého vládního Smeru Roberta Fica, ale i současné vládní SDKÚ. Jejímu lídrovi Mikuláši Dzurindovi by údajně setrvání Trnky v úřadu vyhovovalo.