OBRAZEM: Čínské pobřeží zaplavily řasy

Peking - Žluté moře u Číny zezelenalo. Rekordní množství řas zaplavilo pobřeží u města Čching-tao v provincii Šan-tung. Úřady už z pláží odvezly tisíce tun řas. Lidé se do nich zahrabávají, někteří se v nich dokonce pokoušejí plavat.

Snímky, které se objevily nejen v čínském tisku, ukazují hory zelených řas, které z pláží odstraňují buldozery.

Oficiální činitelé města Čching-tao uvedli, že Státní úřad pro oceány na svých internetových stránkách napsal, že řasa druhu Enteromorpha prolifera se začala objevovat asi před týdnem a rozšířila se na plochu 28 900 čtverečních kilometrů.

Řasy na čínském pobřeží
Zdroj: Whitehotpix/ČTK/ZUMA/

Dosud největší zamoření řasami Čína zažila v roce 2008, kdy zelená pokrývka potáhla plochu 13 tisíc čtverečních kilometrů. Tento fenomén se ve Žlutém moři začal objevovat teprve v roce 2007 a jeho příčina zůstává neznámá.

Řasy na čínském pobřeží
Zdroj: Whitehotpix/ČTK/ZUMA/

„Musí to mít něco společného se změnou životního prostředí, ale nejsme si vědecky jistí, co to způsobuje,“ řekl listu China Daily profesor Pao Sien-wen z univerzity ve městě Čching-tao.

Řasy na čínském pobřeží
Zdroj: Whitehotpix/ČTK/ZUMA/
  • Řasy nejsou toxické ani nezhoršují kvalitu vody, problém je, že zapáchají. Způsobují rovněž krajní nerovnováhu v mořském ekosystému, protože spotřebovávají značné množství kyslíku a produkují sirovodík.
Vydáno pod