Popocatépetl vyvrhuje kamení, zrušeny desítky letů

Mexico City – Mexický vulkán Popocatépetl výrazně zvýšil svoji aktivitu. Ze sopky stoupají oblaka dýmu a prachu a z kráteru pravidelně vystřeluje kamení. Americké letecké společnosti už kvůli tomu zrušily desítky letů do mexické metropole, píše server BBC News. Samotné letiště zatím uzavřeno nebylo.

Ve čtvrtek bylo zrušeno celkem čtyřicet letů do Mexico City. Sopka se ozývá průběžně celý rok. Během týdne ale jeho aktivita zesílila. Letištní orgány ale drží dráhy otevřené a tvrdí, že sopka pro lety nepředstavuje riziko. „Je tu jen malá přítomnost popela, který poškození nezpůsobí,“ sdělil tiskové agentuře AFP nejmenovaný mluvčí letiště.

Podle letiště zrušily společnosti US Airways, Delta, United, American a Alaska Airlines lety z důvodu prevence. Mexické aerolinky nadále létají do metropole podle plánu. 

Úřady zřídily jedenáctikilometrovou zónu kolem sopky, kam se nesmí. Sopka se nachází zhruba 64 kilometrů od letiště. 

Popocatépetl je s výškou 5452 metrů nejvyšší horou v Mexiku. Jeho aktivita se výrazně zvýšila letos v květnu, kdy po 27 dnů platila v okolí sopky evakuační pohotovost. Po krátkém období relativního klidu byla pohotovost zrušena, ale ve čtvrtek ji mexické úřady znovu obnovily.