V Mali skončil po půl roce výjimečný stav. Zemi čekají volby

Kidal - V Mali byl zrušen výjimečný stav trvající od ledna. Maliská armáda totiž vstoupila v doprovodu francouzského vojska do města Kidal. Jde o poslední velké město, které bylo dosud v rukou povstalců. Podle armádních zdrojů, na něž se odvolává agentura AFP, vojáci do města vnikli včera večer. Francie se vojenských operací v Mali účastní s mezinárodní podporou už od ledna. Místním jednotkám pomáhá vyhnat bojovníky, kteří jsou údajně napojení na teroristickou skupinu al-Káida.

Kidal se stal de facto státem separatistických Tuarégů. Ti v červnu s vládou Mali podepsali dohodu o příměří, která otevřela cestu k pátečnímu návratu armády do města. Stalo se tak 16 měsíců poté, co odtud armádu vyhnali Tuarégové a poté i islamisté.
   
Červnové dohody bylo dosaženo po dvou týdnech vyjednávání, které zprostředkovaly regionální vůdci, OSN a Evropská unie v Ougadougou, metropoli Burkiny Faso.

Tuarégové se během nedávného ozbrojeného konfliktu přidali na stranu islamistů, kteří začali bojovat proti maliské vládě a podmanili si velkou část území zejména na severu země. Brzy se ale mezi oběma skupinami objevily neshody, protože islamisté chtěli v zemi zavést islámské právo šaría, zatímco sekulární Tuarégové jen usilovali o nezávislost.

Konflikt za sebou zanechal spoušť v Timbuktu

Když loni islamisté dobyli starobylé Timbuktu, zanechali za sebou spoušť v podobě šesti zcela zničených památných hrobek a více než čtyř tisíc ztracených rukopisů.

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila starobylé maliské město Timbuktu na seznam ohrožených světových památek v červenci 2012. O zařazení na seznam požádala vláda v Mali. V Timbuktu se nachází 333 hrobek světců, z nichž 16 je na seznamu UNESCO. Jsou tu i tři mešity, z nichž nejstarší je ze 14. století, knihovny s rukopisy a 16 mauzoleí.

Timbuktu
Zdroj: ČT24

Prezidentské volby budou koncem července

Nedělnímu startu kampaně před prvním kolem prezidentských voleb, které se uskuteční 28. července, předcházelo zrušení výjimečného stavu. Ten zakazoval pořádání veřejných schůzí, shromáždění, demonstrací a dalších akcí narušujících veřejný pořádek. Vláda jej vyhlásila dva dny poté, co islamističtí povstalci ovládající sever země zahájili překvapivou ofenzívu na jih, k hlavnímu městu Mali.