Letoun Solar Impulse úspěšně přeletěl USA

New York - Švýcarský solární letoun Solar Impulse zakončil poslední etapu přeletu Spojených států přistáním v New Yorku. Ultralehký stroj pohání výhradně sluneční energie a může letět ve dne i v noci. Trasu napříč Spojenými státy posádka rozvrhla na pět etap. Šlo o poslední test před plánovaným obletem celé Země v roce 2015.

Přelet rozvržený na pět etap zahájil stroj poháněný výhradně sluneční energií 3. května v San Francisku a v New Yorku ho dokončil v sobotu v 23:09 (dnes 5:09 SELČ), tedy asi o tři hodiny dříve, než bylo plánováno. Na poslední etapu se letoun vydal v sobotu z Dullesova letiště na předměstí Washingtonu.
   
Letadlo Solar Impulse vyvinuli Bertrand Piccard a André Borschberg, kteří se po jednotlivých etapách v řízení jednomístného stroje střídají. Na newyorském Kennedyho letišti s ním přistál Borschberg.

Jak solární letoun funguje?
   
Lehký letoun z uhlíkových vláken létá rychlostí do sta kilometrů za hodinu. Stroj pohánějí elektromotory, pro něž energii vyrábí 12 tisíc fotovoltatických článků umístěných na dlouhém křídle. Letadlo má rozpětí více než 60 metrů, asi jako obří Boeing 747, a váží kolem 1 600 kilogramů včetně pilota, tedy asi tolik co malé auto.
   
Čtvrtina váhy letounu připadá na lithiové baterie, střádající energii z článků pro čtyři elektromotory, každý o výkonu deseti koňských sil.

  • Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci. Zkonstruování letounu trvalo sedm let, první let absolvoval v roce 2010.