V Pompejích padají zdi jako zralé hrušky

Pompeje – Po vydatných deštích se dnes v antických Pompejích nedaleko Neapole zřítily další dvě zdi, které byly celkem dlouhé téměř tři metry. Ani na jedné z nich nebyly fresky. Už v úterý se zřítila sedmimetrová zeď chránící Dům moralisty, jež byla postavena podle originálu, zničeného za druhé světové války. Pompeje jsou jednou z nejnavštěvovanějších italských antických lokalit.

Před třemi týdny se v Pompejích zřítil celý Dům gladiátora, který byl původní, asi 2000 let starý a zdobený freskami s válečnou tematikou. To v Itálii vyvolalo pobouření a nespokojenost s tím, jak vláda pečuje o archeologické památky. Ve všech třech případech lze zřícení přičíst na vrub vydatným dešťům, které destabilizovaly terén. Italská vláda čelí kvůli Pompejím kritice.

Archeoložka Jeannette Papadopulosová:

„Jsou věci, které se mohou stát v takovém archeologickém komplexu, jemuž je 2000 let, zvláště za takových klimatických podmínek, jaké panovaly v posledních dnech. Je třeba v klidu posoudit, co se stalo, a vyhnout se zbytečnému poplachu. Technici situaci v Pompejích pravidelně kontrolují a nezřítilo se nic významného, co by mělo historickou, uměleckou nebo archeologickou hodnotu.“

Již roky diskutují úřady o špatné situaci v Pompejích. Polovina tamních památek není v současnosti přístupná turistům. Vláda jmenovala před dvěma lety zvláštního komisaře, který se měl zabývat špatnou správou památek a problémy spojenými s vandalismem. Ten ale do nynějška neučinil k ochraně oblasti téměř nic. Kvůli tomu zazněly i výzvy k rezignaci italského ministra kultury Sandra Bondiho.

Pompeje zničil a pohřbil pod svým popelem Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Systematické vykopávky se tu vedou od roku 1860. Jedná se o nejlépe zachovaný městský komplex z římského období včetně tehdejšího umění. Je zanesen na seznam světového dědictví UNESCO.

Vydáno pod