V Chorvatsku raději zaplaťte pokutu na místě, čeká vás sleva

Záhřeb - Kdo v Chorvatsku nezaplatí pokutu, může skončit ve vězení. Právě tak zní novela přestupkového zákona, která začala platit jen pár týdnů před letošní turistickou sezonou. Na druhou stranu taky umožňuje vyplatit se z trestu hned - a ještě se slevou.

Chorvati zavedli od června nový systém placení - a nabízejí slevy. „Když zaplatí na místě, dostane slevu 50 procent,“ sdělil šéf dopravní policie ve Splitu Jozo Šitum. Kdo nechce nebo nemůže zaplatit hned, dostane vyplněný formulář. Sleva je tu opět, i když tentokrát už menší. „Řidič pak může zaplatit do osmi dnů, platí se dvě třetiny stanovené pokuty,“ řekl Šitum. 

Trojčlenku si řidič musí vypočítat sám. Policie mu na místě zadrží občanku - pak nezbývá než běžet na poštu či do banky a po zaplacení na služebnu. „Vyhnou se dalším procedurám, jako je přestupkové řízení u přestupkových soudů, a podstatně vyšším sankcím,“ konstatoval Martin Matloch, policista sloužící v Chorvatsku. 

Výše pokuty roste s kilometry navíc

  • Nejnižší pokuta v Chorvatsku za překročení rychlosti je 300 kun, a to stačí jet o deset kilometrů za hodinu víc v obci. Čím víc plynu, tím pak i víc peněz.
  • Jet v obci o víc než 10 kilometrů za hodinu rychleji už přijde na 500 kun, tedy asi 1 750 korun.
  • Stejná pokuta je za jízdu bez pásů nebo volání bez handsfree.
  • Dvojnásobek už je za příliš rychlou jízdu mezi domy.
  • Všechny ceny jsou před zmíněnými slevami. 

Chorvati mají pevně dané částky. Čeští policisté, sloužící na místě, doporučují hlídat si hlavně poslední kilometry před ubytováním. „Místní řidiči jsou v době dovolené, kdy je tady veliký provoz, nervózní, troubí. Takže doporučuji dodržovat rychlost a být v pozoru,“ podotkl jeden z policistů Darko Stanković. 

V obcích pak Chorvati často kasírují za špatné parkování - stačí třeba v autě zmatečně umístit lísteček z parkomatu a účet na sto kun je po chvíli za stěrači.

V Chorvatsku hrozí řidičům vysoké pokuty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod