Čínská vláda proti dalajlamovi přitvrdí

Peking – Poté, co o víkendu čínská policie střílela na skupinu tibetských mnichů, kteří se sešli kvůli oslavě dalajlamových narozenin, dnes čínská vláda dala jasně najevo, že bude dál vůči tibetskému exilovému vůdci zastávat tvrdou politiku. Duchovní vůdce usiluje o větší autonomii Tibetu v rámci Číny, podle Pekingu se ale snaží o definitivní odtržení tohoto území.

Čína přitvrdí vůči exilovému duchovnímu vůdci tibetských buddhistů dalajlamovi, řekl to dnes čtvrtý muž v hierarchii čínské komunistické strany Jü Čeng-šeng: „Z důvodu jednoty národa a vývoje stability v tibetské oblasti musíme zaujmout zcela jasný postoj a přitvrdit boj proti dalajlamově klice.“ Buddhističtí vůdci podle něj uznat, že Tibet je součástí Číny. 

Jasně tak vyvrátil spekulace, že nové čínské vedení by mohlo být vůči postojům dalajlamy ohledně Tibetu shovívavější. Proti tomu ostatně svědčí i víkendový incident v tibetské provincii S'-čcuan. Podle skupiny International Campaign for Tibet sídlící v USA v sobotu čínská policie střílela poblíž města Kan-c' na skupinu mnichů, kteří se sešli, aby oslavili dalajlamovy narozeniny. 

Na posvátné hoře chtěli zapálit vonné tyčinky. „Na místě byl značný počet policistů a vojáků. Podle jednoho zdroje to bylo nejméně sedm vojenských nákladních automobilů a policejních vozidel,“ tvrdí skupina v tiskové zprávě. 

„Ozbrojené síly se pokusily Tibeťanům zabránit v jejich obřadu a shromáždění, někteří z přítomných Tibeťanů se vojákům a policistům snažili vysvětlit, že zapálit kadidlovou tyčinku není zločin. Policisté prý na ně bez varování začali střílet a použili i slzný plyn,“ tvrdí dál skupina. Policisté údajně zasáhli dva mnichy do hlavy.