Izraelská armáda zadržela pětiletého Palestince

Jeruzalém – Izraelské nevládní organizace viní armádu z nelegálního zadržení pětiletého chlapce. Vojáci ho zatkli kvůli údajnému házení kamenů na auto na Západním břehu Jordánu. Poté zadrželi i jeho otce, svázali ho a oba je pak předali palestinské policii. Ta je vyslechla a následně propustila.

Incident se odehrál v úterý v palestinském městě Hebron, které je častým místem střetů mezi židovskými osadníky a Palestinci. Na záběrech, které odvysílala izraelská média, je vidět malý chlapec obklopený vojáky na ulici v Hebronu. Vojáci hocha poté přimějí nasednout do armádního džípu v doprovodu dospělého Palestince.

Podle lidskoprávní organizace B'Tselem armádní džíp chlapce odvezl do jeho domova, kde vojáci vyzvedli jeho otce. Oba drželi ještě další půlhodinu, otec měl na rukou pouta a oči zavázané páskou. Oba zadržení byli nakonec předáni palestinským bezpečnostním složkám, které je propustily.

Při pozdějším rozhovoru pro televizi hoch přiznal, že kámen skutečně hodil. Prý mířil na psa, ale místo toho zasáhl automobil.

Podle organizace B'Tselem bylo jednání armády nelegální, protože hranice trestní odpovědnosti v Izraeli a na západním břehu Jordánu je 12 let. „Bezpečnostní složky nemají dovoleno zatýkat či zadržovat děti, které jsou mladší, i když jsou podezřelé ze spáchání trestných činů. Úřady si s porušením zákona v těchto případech musejí poradit jiným způsobem,“ řekla ředitelka organizace Jessica Montellová.

Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že chlapec hozením kamene ohrozil kolemjdoucí. Při podobných případech bylo od ledna do května letošního roku na západním břehu Jordánu zraněno více než 150 Izraelců, dodala armáda. „Vojáci zasáhli na místě a doprovodili nezletilého k jeho rodičům. Odtud byl předán do péče palestinských bezpečnostních sil, přičemž po celou dobu byl spolu se svými rodiči. Dítě nebylo zatčeno a nebylo proti němu vzneseno žádné obvinění,“ konstatovala armáda.

Izraelská armáda zadržela pětiletého Palestince (zdroj: ČT24)
Vydáno pod