Malala v OSN: Pera a učebnice jsou naše nejmocnější zbraně

New Yorku – Ve svém prvním veřejném projevu od doby, co se ji pokusili v Pákistánu zabít Talibanci, se pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová přimlouvala za to, aby všechny děti na světě měly právo na vzdělání. Šestnáctiletá dívka vystoupila dnes v OSN. Loni v říjnu ji postřelili do hlavy a do krku, Malala se ale po útoku zotavila, nyní žije v Británii.

Malala dnes před zraky šéfa OSN Pan Ki-muna a skoro tisícovky studentů prohlásila v sídle OSN, že vzdělání je jediná možnost, jak si zlepšit život. „Nechte nás uchopit knihy a pera. To jsou naše nejmocnější zbraně. Dítě, učitel, pero a kniha mohou změnit svět. Vzdělání je jediné řešení,“ řekla patnáctiletá aktivistka, která už před útokem bojovala v Pákistánu především za právo dívek na vzdělání. 

Malala, která právě dnes slaví 16. narozeniny, zároveň předala šéfovi OSN petici, kterou na podporu vzdělání pro 57 milionů dětí, jež nemají možnost chodit do školy, podepsaly skoro 4 miliony lidí. Petice proto žádá mezinárodní společenství, aby těmto dětem zajistilo učitele, školy a učebnice.

Celý projev Malaly v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Zvláštní vyslanec pro globální vzdělání, někdejší britský premiér Gordon Brown dnes k jejímu projevu řekl: „Její sen je, že nic – žádná netečnost politiků, žádná nečinnost jakékoli vlády, žádné zastrašování nebo hrozby, žádné kulky útočníků - nesmí nikdy zabránit právu každého jednoho dítěte na to, aby mohlo chodit do školy.“ 

Jen v Pákistánu nechodí do školy skoro 5 milionů dětí, většina z nich jsou dívky. Horší čísla už má jen Nigérie, kde do školy nechodí více než 10 milionů dětí. A i tady islamisté bojují proti tomu, aby děti studovaly. Naposledy v sobotu islamisté zabili na severovýchodě země v jedné základní škole 27 žáků i jejich učitele. 

Malala Júsufzaiová v OSN
Zdroj: AP/Mary Altaffer/ČTK

Malalu postřelili loni v Pákistánu Talibanci, zrovna když šla v údolí Svát do školy. Malala jako zázrakem přežila zásah do hlavy a do krku, dlouho se ale zotavovala. V Británii podstoupila náročnou léčbu. Lékaři jí tady voperovali do lebky titanovou destičku. V březnu se pak Malala vrátila zpět do školy, studuje nyní v Birminghamu.

Dívka se stala ještě před útokem mediální hvězdou. Už v roce 2009 začala psát blog pro BBC, ve kterém popisovala, jak si přála chodit do školy, ale bála se kvůli útokům Talibanu. Postupně začala vydávat Malala krátké přehledy zpráv, které přebírala západní média včetně CNN.