Moldavské volby prezidentský pat nevyřešily

Kišiněv - Dva hlasy chybějí vítězné moldavské prozápadní koalici k tomu, aby získala většinu potřebnou k prosazení svého kandidáta na prezidentský úřad. Právě absence této většiny v minulých dvou letech vyvolala v zemi hlubokou politickou krizi a vedla k opakovaným parlamentním volbám; 101členný parlament rozhoduje o obsazení nejvyššího postu ve státě dvoutřetinovou většinou, tedy 61 hlasy.

Podle konečných výsledků parlamentních voleb zvítězili komunisté, kteří obsadili 42 křesel, vládu ale sestavovat nebudou. Zbylých 59 mandátů připadá koalici tří prozápadních stran, které se snaží maximálně přiblížit nejchudší evropskou zemi Západu. Nejvyšší představitelé Liberálně demokratické, Demokratické a Liberální strany už vyjádřili ochotu zahájit jednání o budoucí vládě bez účasti komunistů.

Volba prezidenta, kterého Moldavsko už dlouhé měsíce nemá, hrozí tedy dalším patem. Šéf liberálních demokratů a předseda moldavské vlády Vlad Filat dnes novinářům řekl, že koalice nepochybně v řadách komunistických poslanců najde potřebné dva přeběhlíky. Jakoukoli plnoprávnou koalici s komunistickou stranou ale odmítl. „Nikdo o změně koaliční sestavy nemluví, s koaličními partnery jsem v trvalém kontaktu,“ řekl Filat.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Komunisté od vyhlášení volebního výsledku opakovaně upozorňují, že jako vítěz voleb by měli mít ve vládě své zastoupení. Jejich šéf Vladimir Voronin poukazuje na škody, které v zemi způsobil dlouhodobý politický neklid, a vyzývá k široké vládě národní jednoty.

Volby skončily, bída zůstává

Malé Moldavsko se ale i po volbách bude potýkat s velkými problémy, hlavně s chudobou. Tři čtvrtiny obyvatelstva žijí na hranici bídy, nemají ani na základní výdaje. V zemi kromě toho prakticky neexistuje střední třída. Nezaměstnanost a bída přiměly mnoho Moldavanů k emigraci. Jak upřesnil zpravodaj ČT Miroslav Karas, legálně i nelegálně pracuje v zahraničí tři čtvrtě milionu Moldavanů, tedy přibližně každý čtvrtý. Nejčastěji jezdí za prací do Itálie nebo do Ruska a posílají domů vydělané peníze. Bez nich by v nejchudší zemi Evropy bylo ještě hůře.