Snowden má řadu dalších dokumentů proti USA, říká americký novinář

Buenos Aires - Bývalý zaměstnanec amerických tajných služeb Edward Snowden má prý mnoho dalších dokumentů, jejichž případné zveřejnění by ještě více poškodilo Spojené státy. Uvedl to v rozhovoru pro argentinský tisk americký novinář Glenn Greenwald, který minulý měsíc zveřejnil první Snowdenova odhalení o globálním sledování internetové a telefonické komunikace ze strany USA. Spojené státy nadále nepolevují v úsilí dostat Snowdena před soud. Zrušily mu už i platnost pasu, aby z Moskvy nemohl vycestovat.

Americký novinář Glenn Greenwald:

„Snowden má dostatek informací k tomu, aby za jednu minutu způsobil více škody, než dokázala udělat jakákoli osoba v dějinách Spojených států. To však není Snowdenovým cílem. Snaží se jen ukázat na rizika, která ve světě představují počítačové programy používané lidmi, kteří nevědí, čemu se vystavují, a vědomě se nevzdali ochrany svého soukromého života.“

Greenwald připustil možnost, že by se někdo mohl pokusit Snowdena zabít. Snowden však podle něj již poskytl dokumenty několika osobám ve světě. „Americká vláda se musí denně modlit, aby se Snowdenovi nic nestalo. Kdyby se mu totiž něco přihodilo, tak by veškeré informace byly zveřejněny, což by bylo pro USA zlým snem,“ uvedl novinář v rozhovoru, který o víkendu zveřejnil argentinský list La Nación.

Greenwald, který žije v Brazílii a píše pro britský deník The Guardian, je se Snowdenem prý stále v kontaktu. Ten od 23. června zůstává nadále v tranzitu moskevského letiště Šeremeťjevo. V pátek se sešel s 13 ruskými osobnostmi z řad ochránců lidských práv, právníků a politiků blízkých vládě a oznámil, že hodlá požádat Rusko o dočasný azyl a poté odcestovat do Latinské Ameriky, kde mu Bolívie, Venezuela a Nikaragua nabídly politický azyl.

„Nejsme se Snowdenem v kontaktu,“ řekl v sobotu ministr zahraničí Sergej Lavrov. O pátečním setkání Snowdena s ruskými ochránci práv a jeho novém zájmu o ruský azyl prý ví „jako ostatní lidé jen z médií“. Dodal, že podle ruského zákona se žadatel o azyl musí nejprve obrátit na federální přistěhovaleckou službu.

Snowden získává v Rusku podporu. Možnost, že získá i azyl, se zvyšuje

Pomoc už Snowdenovi ale slíbil v Rusku významný advokát Anatolij Kučerena, který spolupracuje s Kremlem. „Plně mu důvěřuji. Je třeba podporovat takového muže,“ řekl Kučerena. Azylové řízení by podle něj mohlo trvat dva až tři týdny. Pro možné udělení ruského azylu také hovoří to, že Snowden je prý nyní ochoten přistoupit na Putinovu podmínku, že ukončí „protiamerickou činnost“. Kvůli této podmínce svou první žádost nakonec stáhl.  

Pro udělení azylu se vyslovili také šéfové obou komor ruského parlamentu Sergej Naryškin a Valentina Matvijenková. Amerického uprchlíka podpořila i vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, a to s tím, že jeho případ svědčí o „potřebě chránit lidi, kteří odhalují informace dotýkající se lidských práv, jakož i důležitost respektování práva na soukromí“.

USA neustávají v úsilí o Snowdenovo vydání

USA proti možnému azylu protestují a Moskvu žádají o Snowdenovo vydání. Za vyzrazení tajných programů týkajících se sledování internetové a telefonické komunikace v globálním měřítku jej chtějí postavit před soud. Zrušily už také platnost jeho cestovního pasu, Snowden tak nemůže odletět z Moskvy, kam dorazil z Hongkongu 23. června.