Španělský korupční skandál rozhoupává premiérovu židli

Madrid - Španělský konzervativní premiér Marian Rajoy odmítl podat demisi. K rezignaci ho kvůli korupčnímu skandálu, do kterého je údajně zapleten, vyzvala levicová opozice. Podle médií byl totiž premiér spolčený s bývalým pokladníkem vládní strany, který je obviněn z machinací se stranickými účty.

„Dokončím mandát, který mi svěřili Španělé,“ odmítl Rajoy svou rezignaci. Dodal, že „právní stát se nepodřizuje vydírání“, a ujistil, že justice bude dál pokračovat ve své práci, aniž by byla vystavena nějakému tlaku shora.

Španělská justice uvalila na pokladníka Bárcenase koncem června vazbu kvůli podezření z praní špinavých peněz, korupce a daňových úniků. Podle vyšetřovatelů se také zapletl do machinací s účty Lidové strany, kde padlo podezření z účasti i na současného premiéra Rajoye.

List El Mundo zveřejnil textové zprávy, ze kterých vyplývá, že nejméně od května 2011 do letošního března udržoval premiér přímý a úzký kontakt s Bárcenasem. Rajoy mu v textovkách nejen vyjadřuje plnou podporu, ale také ho žádá, aby „popíral existenci tajného účetnictví a některé platby“. 

„Vzhledem k neudržitelné politické situaci, kterou Španělsko prochází, socialistická strana (PSOE) cítí povinnost žádat okamžitou demisi šéfa vlády Rajoye,“ prohlásil v neděli na tiskové konferenci předák opozičních socialistů Alfredo Pérez Rubalcaba. Premiér na svou obranu zveřejnil daňová přiznání, kde o zmiňovaných platbách není ani zmínka. Doufá, že se tím očistí; rezignaci zatím nezvažuje a podporu má taky od dalších členů vlády. 

Španělsko rozplétá korupční skandál (zdroj: ČT24)

Soud schválil uvěznění Bárcenase bez možnosti propuštění na kauci a vyšetřování na svobodě kvůli nebezpečí jeho útěku do zahraničí, kde má na bankovních kontech uloženo hodně peněz. Bárcenas měl na starosti finance španělských lidovců téměř dvě desetiletí. Vyšetřovatelé vypátrali kolem 47 milionů eur (1,4 miliardy Kč) na bankovních účtech, které jsou nějak spojeny s Bárcenasem.

Situace může mít vliv na preference vládní Lidové strany. V posledních volbách získala absolutní většinu křesel v parlamentu, teď se její preference pohybují jen okolo 23 procent. Lidé se taky obávají, že by nestabilita strany mohla mít vliv na ekonomickou situaci země – hlavně rostoucí nezaměstnanost.