Amerika protestuje proti osvobození Zimmermana, Obama vyzývá ke klidu

New York - Tisíce lidí protestovaly v Americe proti osvobození George Zimmermana, který zabil černošského chlapce Trayvona Martina. Hnutí na ochranu občanských práv plánují protesty i na další dny. Prezident Barack Obama vyzval ke klidu a prohlásil, že rozsudek je třeba respektovat. Zimmermana soud uznal nevinným ve všech bodech obžaloby.

Osvobozující verdikt vyhnal lidi do ulic napříč Spojenými státy. Protestovalo se na Floridě, v Chicagu i v Baltimoru. Lidé skandovali hesla o tom, že chtějí spravedlnost a v Kalifornii skupinka demonstrantů zapálila americkou vlajku. Přes tisíc lidí zaplnilo i newyorské Times Square. Jméno zabitého černošského chlapce se včera objevovalo i na bohoslužbách. „Myslím, že ten rozsudek jasně ukazuje, kde jako země jsme. Zbraní si vážíme víc než našich dětí,“ prtohlásil farář Otis Cole. 

Symbolem protestů se stala mikina s kapucí – podobná, jakou měl sedmnáctiletý Martin na sobě, když ho Zimmerman loni v únoru zastřelil. Před veřejností se chce útočník i po osvobození nějakou dobu skrývat. Za rasový podtext celého procesu mohou podle Zimmermanova bratra Roberta hlavně média.

Ke klidu po vynesení verdiktu vyzvaly obě strany konfliktu i prezident Obama. Podle něho je třeba závěr poroty respektovat. Případ může mít ale ještě dohru u civilního soudu. Ministerstvo spravedlnosti zvažuje proti Zimmermanovi občansko-právní spor. Obviněn by mohl být ze zločinu z nenávisti.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney:

„Jde o rozhodnutí, které náleží ministerstvu spravedlnosti. Není to případ, do něhož by se prezident pletl.“

Ministr spravedlnosti Eric Holder dnes před černošským publikem prohlásil, že Martinova smrt byla tragická a zbytečná, měla by ale podnítit veřejnou debatu, jak podobným neštěstím předejít: "Bez ohledu na právní rozhodnutí, které bude učiněno, věřím, že tato tragédie nám poskytne další příležitost poctivě hovořit o spletitých a emocemi nabitých problémech, které tento případ nastolil.“