V noci při střetech v Káhiře znovu umírali lidé

Káhira - Nejméně sedm lidí zemřelo po nočních násilnostech v Káhiře. Dalších více jak 260 lidí bylo zraněno. Stovky stoupenců sesazeného egyptského exprezidenta Mursího se střetly s policií. Ta proti demonstrantům, kteří požadují propuštění svrženého exprezidenta, použila slzný plyn. Už dnes by přitom mohlo být známé složení nové egyptské přechodné vlády, která by zemi měla dovést k předčasným volbám.

Při nočních násilnostech v centru Káhiry zemřelo sedm lidí a další desítky se zranily. Bilanci nočních střetů zveřejnil vysoký představitel ministerstva zdravotnictví a šéf egyptské záchranné služby Muhammad Sultán.

Protesty vyvrcholily v násilné střety časně nad ránem. Tisíce demonstrantů na straně vrženého prezidenta Mursího zaplavily jednu z hlavních tříd, když proti nim zasáhla police. Na slzný plyn a gumové projektily odpověděli házením kamení.

„Používají na nás slzný plyn a jak vidíte, mají s sebou i gangy, které po nás házejí kameny. začali do nás pálit i náboji. Spousta z nás je zraněných. K obraně máme jen kameny,“ tvrdí přitom o nočních střetech jeden ze stoupenců exprezidenta Mursího.

Ve městě začaly vznikat improvizované nemocnice. Za poslední týden šlo o nejkrvavější střety, které se v metropoli odehrály.

Střety v Káhiře
Zdroj: AP/Hussein Malla/ČTK

Egyptská prokuratura včera nařídila zatknout sedm vysokých představitelů Muslimského bratrstva a další osobnosti z řad konzervativních islamistů. 

Střety ale byly tentokrát slabší než po vojenském převratu začátkem měsíce. V Egyptě by už dnes mohl přechodný prezident Mansúr oznámit složení nové vlády. Ta má provést ústavní změny a dovést zemi k předčasným parlamentním a prezidentským volbám.

Vydáno pod