EU nebude podporovat izraelské instituce na okupovaných územích

Jeruzalém - Izrael odsoudil směrnice Evropské unie, které od roku 2014 zakazují jakékoli financování a spolupráci s izraelskými institucemi působícími na území, jež židovský stát obsadil během blízkovýchodní války v roce 1967 – tedy ve východním Jeruzalémě, na Západním břehu Jordánu nebo Golanských výšinách.

Tato podmínka je ze strany EU potvrzením palestinského požadavku, aby hranice budoucího palestinského státu byly založeny na hranicích před rokem 1967. Palestinci požadují, aby Izrael přestal budovat osady na Západním břehu Jordánu coby podmínku k obnovení mírových rozhovorů, které zkrachovaly v roce 2008.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí EU ostře odsoudil a prohlásil, že Izrael „nepřijme žádné vnější výnosy“ týkající se jeho hranic. Netanjahu dodal, že otázka palestinských území může být rozhodnuta jen prostřednictvím rozhovorů s Palestinci. Palestinští činitelé naopak krok EU uvítali. „Je to začátek nové éry,“ řekla členka palestinského vedení Hanan Ašrávíová. „Izrael by měl pečlivě naslouchat a měl by pochopit, že tato okupace nemůže pokračovat, aniž by za to nesl odpovědnost.“