Školní oběd zabil více než dvacítku indických dětí

Dillí - Nejméně 22 dětí ve věku mezi osmi a 11 roky se otrávilo obědem ve školní jídelně ve východindickém Biháru a skoro tři desítky dalších se přiotrávily. V jídle byly objeveny stopy prostředku na hubení hmyzu. Zatím není jasné, jak se chemikálie do jídla ve školní jídelně ve státě Bihár dostaly. Jeden z místních činitelů řekl, že potraviny byly možná špatně umyty. Policie však nevyloučila ani to, že někdo otrávil děti úmyslně. Indická vláda poskytuje ve veřejných školách jídlo zdarma, aby zvýšila docházku dětí, hygienické podmínky jsou ale mnohdy velmi špatné. Úřady už postiženým rodinám nabídly finanční odškodnění 200 tisíc rupií (66 500 Kč).

Problémy se objevily v úterý, když děti krátce po snědení oběda ve vesnici Gandamal asi 80 kilometrů severně od bihárské metropole Patny začaly zvracet a stěžovat si na bolesti břicha. Jídelna okamžitě přerušila vydávání oběda, který sestával z rýže, čočky, sojových bobů a brambor.

Pětadvacet dětí bylo společně se školním kuchařem hospitalizováno, stav osmi z nich je vážný. Místní ředitel školy je vyšetřován pro nedbalost a inspektor dohlížející na kvalitu jídla byl dočasně zbaven funkce.

Podle dosavadního vyšetřování obsahovalo jídlo, které bylo uvařené ve školní kuchyni, organofosfáty - organické sloučeniny fosforu, které jsou základem mnoha insekticidů používaných napřílad při pěstování rýže či pšenice. Podle BBC mohl být na vině kontaminovaný rostlinný olej.

Případy otravy jídlem ve školách jsou v Indii poměrně časté. Příčinou je nízká úroveň hygieny či špatná kvalita podávaných potravin. Tragédie v Biháru nicméně zatím nemá v rámci programu poskytování alespoň jednoho teplého jídla chudým indickým dětem obdoby. Rozhořčení vesničané vyšli společně se členy místních opozičních stran do ulice nedalekého města Chapra, házeli kameny na policejní stanici a zapalovali autobusy a policejní auta.

  • Rozdávání jídel indickým školákům zdroj: ČT24
  • Indické děti přiotrávené ve školní jídelně zdroj: ČT24

Řada indických států se podílí na projektu boje proti podvýživě poskytováním obědů zdarma dětem z chudých rodin. Podvýživou podle indické vlády trpí téměř polovina dětí v Indii. Programu využívá 120 milionů školáků a jedná se o jeden z největších výživových projektů na světě. Zahájen byl v jižní Indii, kde byl vnímán rovněž jako pobídka, aby rodiče posílali své potomky do školy. Vlády jednotlivých států samy rozhodují o jídelníčku s ohledem na místní tradice a dostupnost příslušných potravin. Jídlo dostávají děti ve většině z 29 indických států. Stát Bihár je třetím nejlidnatějším a také jedním z nejchudších v zemi.

Vydáno pod