Ministr Kerry tlačí Palestinu a Izrael k jednacímu stolu

Jeruzalém - Palestinský prezident Mahmúd Abbás jedná s nejvyšším vedením samosprávy o obnově mírových jednání s Izraelem. Tu inicioval americký ministr zahraničí John Kerry, který je na zprostředkovatelské misi na Blízkém východě. Návrh počítá s tím, že Palestina uzná Izrael jako židovský stát. Zároveň nezakazuje izraelskou výstavbu na palestinském území. Podle amerického ministerstva zahraničí se ale oznámení o obnově mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci momentálně neplánuje.

Izrael dnes také popřel informace, podle nichž prý dal souhlas s navrženou formulací pro obnovu mírových jednání s Palestinci na základě uznání hranic budoucí Palestiny podle linií před arabskou válkou z roku 1967. Izrael dosud odmítal přistoupit na hranice z roku 1967 jako základ pro obnovu mírových jednání s Palestinci, nejnovější údajný Kerryho návrh by ovšem uspokojil střední požadavek, aby Palestinci výslovně uznali Izrael jako židovský stát.

Americký ministr zahraničí je v regionu už pošesté od svého únorového nástupu do úřadu, aby se pokusil přimět obě strany k obnově mírových jednání, která uvázla na podzim 2010. Ve středu se objevily spekulace, že je Kerry údajně blízko možného průlomu. Šéf americké diplomacie předtím pět hodin jednal s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v jordánském Ammánu. Po jednání Kerry prohlásil, že se názorové rozdíly mezi Izraelem a Palestinci „výrazně zmenšily“.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Abbás na dnešní odpoledne svolal vedení své strany Fatah a následně zastřešující Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) k projednání Kerryho iniciativy na obnovu mírových jednání bez splnění dosavadní palestinské podmínky úplného zmrazení izraelské výstavby v osadách na palestinském území. Palestinští předáci jsou prý Kerryho iniciativě nakloněni, ale ustavili zvláštní výbor, který by mohl v pátek dospět ke společnému závěru na celou záležitost.

Vydáno pod