Moskva odemkla mříž, Navalnyj je na svobodě - prozatím

Moskva - Ruský soud z vězení dočasně propustil Alexeje Navalného. Známý opoziční bloger byl včera nepravomocně odsouzen k pěti letům odnětí svobody, ruská justice ho viní ze zpronevěry. Obhajoba se ale proti rozsudku odvolala, Navalnyj nyní může na výsledek počkat na svobodě. Má sice zakázáno cestovat, mohl by ale kandidovat v zářijových volbách na moskevského starostu.

Americké ministerstvo zahraničí dnes opět vyjádřilo zklamání nad odsouzením Navalného, jakkoli zaznamenalo jeho dočasné propuštění, a vyzvalo ruskou vládu, aby "ukončila kampaň
pronásledování lidí, kteří se snaží bojovat s korupcí".

Podle obžaloby Navalnyj před čtyřmi lety okradl lesnický podnik Kirovles o dřevo za téměř deset milionů korun. Podle obhájců jde o absurdní proces, který má sloužit k zastrašení opozice. Soud ve městě Kirov uznal ve čtvrtek Navalného - a spolu s ním i jeho údajného komplice Pjotra Oficerova - vinným ze zpronevěry a poslal ho na pět let za mříže. Soudce Sergej Blinov současně nařídil uvěznění opozičníka do vyřízení odvolání.

Za Navalného se postavil prokurátor

Uvěznění Navalného hned ve čtvrtek napadla ruská generální prokuratura, podle níž je tento krok soudu neodůvodněný. Ke kladnému vyřízení její poněkud překvapivé stížnosti podle všeho pomohly silné protesty, k nimž se v řadě velkých ruských měst, včetně Moskvy a Petrohradu, večer sešly tisíce lidí. Znepokojení nad rozsudkem vyjádřily také USA, Evropská unie i některé její členské země. Prokuratura v odůvodnění své stížnosti uvedla, že uvěznění před vyřízením odvolání by Navalného neoprávněně zbavilo práva kandidovat ve volbách. 

V řadě velkých ruských měst se sešly tisíce lidí k protestům. V Moskvě se podle opozičních zdrojů shromáždilo na 10 000 lidí, proti nimž zasáhly protiteroristické jednotky Omon a podle policejních zdrojů zadržely kvůli narušování veřejného pořádku na 150 lidí. Valná část z nich byla po vyslechnutí propuštěna. V Petrohradu protestovalo kolem šesti tisíc lidí a policie přiznala 56 zadržených.

Prezident Vladimir Putin je podle svého mluvčího o situaci Navalného informován, ale nemůže ji komentovat. „Všichni dobře víte, že prezident nedává, ani nesmí dávat nějaká hodnocení soudních verdiktů, a tak to ani neudělá,“ řekl Dmitrij Peskov. Nicméně zdůraznil, že Navalného odsouzení i následné propuštění z vazby proběhlo „přísně v souladu se zákonem“, a upozornil, že podmínkou omilostnění je „přiznat vinu“.

Sedmatřicetiletý bloger a právník, oblečený do kalhot a černého trička, po dnešním verdiktu vystoupil ze zamřížovaného prostoru pro obžalované s úsměvem a poděkoval všem svým stoupencům, kteří proti jeho odsouzení hned ve čtvrtek protestovali. Jeho první, spěšné kroky však mířily k manželce Juliji, aby se s ní objal. 

Alexej Navalnyj:

„Jsem opravdu vděčný těm, kteří nás podporovali, těm, kteří šli včera protestovat. Je nám jasné, že to, co se teď stalo, je v ruském právním systému naprosto jedinečné.“

Novinářům pak Navalnyj podle agentury nicméně řekl, že se sebou nenechá manipulovat a teprve se rozmyslí, jestli se voleb starosty hlavního města skutečně zúčastní, nebo zda se rozhodne pro výzvu k bojkotu tohoto hlasování. „Nejsem žádný jejich domácí mazlíček, kterého nejdřív vyhodí z voleb a pak zase řeknou: 'Dobře, necháme ho alespoň měsíc se voleb účastnit.' O všem rozhodneme s mým volebním týmem,“ upřesnil Navalnyj.

Navalnyj se po propuštění objal s manželkou Julijí
Zdroj: Evgeny Feldman/ČTK/AP

Navalnyj získal popularitu bojem s korupcí ve státních firmách, loni patřil k vůdcům masových protestů proti Putinovu režimu. Deklaroval i svůj zájem kandidovat na moskevského starostu, jednu z nejvlivnějších funkcí v Ruské federaci. Pravomocné odsouzení by podle opozičního listu Novaja gazeta znamenalo i doživotní ztrátu práva být zvolen do jakéhokoliv úřadu.

Propuštění Navalného by podle agentury Reuters mohlo být pouhým manévrem k odvrácení možných nepokojů. Někteří pozorovatelé poukazují také na to, že v Kremlu a v jemu blízkých obchodních a bezpečnostních kruzích panují na Navalného případ rozdílné názory.