Mexiko by mohlo zlegalizovat marihuanu a oslabit tak drogové kartely

San Cristobal (Mexiko) - Během následujících pěti let by Mexiko mohlo zlegalizovat marihuanu, aby tak zbavilo místní drogové kartely velmi významného zdroje peněz. Oznámil to bývalý prezident země Vincente Fox. Středoamerická země se zmítá v násilnostech v souvislosti s drogovými kartely a k legalizaci marihuany by se mohla uchýlit i v závislosti na legalizačních procesech v sousedních USA.

Pokud by Mexiko zlegalizovalo marihuanu, jednalo by se o další významný krok v uvolňování poměrů v oblasti držení omamných látek. Jeden z hlavních momentů v této souvislosti nastal v 2009, kdy Mexiko zavedlo kontroverzní zákon umožňující držení malého množství marihuany, kokainu a heroinu. Zákon definuje povolené množství těchto drog, stejně jako například LSD či metamfetaminu, termínem „osobní spotřeba“.

Bývalý prezident Mexika v letech 2000-2006 Vincente Fox prohlásil, že by k legalizaci marihuany mohlo dojít dříve, než skončí v roce 2018 mandát nynějšímu prezidentovi Enriquemu Penovi Nietovi. „Jakmile se do toho pustí Kalifornie, Mexiko bude muset zrychlit svůj rozhodovací proces,“ vysvětlil Fox, který zároveň prohlásil, že legalizace je nejlepším způsobem, jak zamezit „řeznictví“ drogových gangů.

Současný mexický prezident není velkým příznivcem legalizace drog. Oznámil však, že rozhodnutí amerických států Washington a Colorado povolit rekreační užívání marihuany jej přimělo k tomu, aby přehodnotil své postoje.

V letech 2006 až 2012, kdy byl prezidentem země Felipe Calderón, bylo v Mexiku při násilnostech spojených s drogovými kartely zabito více než 60 000 lidí. Od loňského prosince, kdy úřad převzal Nieto, zaznamenaly úřady průměrně 1 000 zabitých lidí za měsíc.

Vydáno pod