Král Albert II. se rozloučil s Belgičany

Brusel - Odstupující belgický král Albert II. se v posledním projevu rozloučil s občany. Vyzval k uchování celistvosti země oslabované spory mezi Vlámy a frankofonními Valony. Přál by si také pevné zakotvení Belgie v Evropské unii, která by podle něj měla být nejen rozpočtovým projektem, ale i institucí podporující ekonomický růst a sociální spravedlnost.

Belgický král vždy před státním svátkem promlouvá k národu. Odstupující Albert II. nyní ve svém posledním projevu poděkoval občanům a vyslovil přání, aby si Belgie zachovala celistvost. „I když naší zemi není snadné vládnout, pluralismus je cenné demokratické bohatství,“ řekl odstupující král. Připomněl, že Belgie se nenásilně a demokraticky mění již 40 let z unitárního na federální stát, jehož prvky mají mimořádnou autonomii.

Albert II. také zdůraznil, že Belgie by měla nadále zůstat pevně zakotvená v Evropě. V nynější době je evropská integrace nezbytná více než kdy jindy, řekl. Ale je nezbytné, aby Evropa byla víc než rozpočtový projekt, ale měla by klást důraz i na ekonomický růst, zaměstnanost, na sociální spravedlnost a na kulturu, uvedl.

Odstupující král také vyzval k otevřenosti rozvojovým zemím - především střední Africe, „se kterou má Belgie tolik vazeb a která prochází tolika zkouškami“. Středoafrické Kongo bývalo v historii nejdříve soukromou kolonií belgického krále Leopolda II. a posléze Belgie jako takové. Právě počínání Belgičanů v Kongu bývá považováno za skvrnu na jejich historii.

Belgický král Albert II. se rozloučil s občany (zdroj: ČT24)

Devětasedmdesátiletý belgický král se začátkem července rozhodl ze zdravotních důvodů po 20 letech vlády vzdát trůnu. Novým belgickým panovníkem se stane jeho syn, třiapadesátiletý princ Philippe. Předání královské moci se uskuteční v neděli, tedy na belgický státní svátek. Bude jej provázet řada atrakcí, jejichž náklady belgická média odhadují na 600 tisíc eur (15,5 milionu korun). Půl milionu eur jsou náklady spojené s vojenskou přehlídkou a ohňostrojem, které se pořádají na státní svátek každý rok. Zbytek jsou peníze na vlastní střídání na belgickém trůně.

V oknech v Bruselu se už dnes začaly objevovat státní vlajky a belgické televize - aspoň ty frankofonní - vysílají dlouhé speciální pořady věnované všemožným aspektům monarchie. Nástupu nového krále využili i inzerenti. Výrobce nábytku IKEA umístil do deníků snímek královského paláce s textem "Každému se nelíbí nechat si nábytek po rodičích".

Belgie je rozdělena mezi holandsky mluvící Vlámy na severu a Valony na jihu. Král proto také namluvil svůj televizní projev v obou jazycích. V obou případech zopakoval závěr projevu, ve kterém vyslovil podporu svému nástupci, i v němčině. Němci jsou totiž při východních hranicích Belgie uznanou menšinou s vlastní samosprávou.

Vlámský separatismus se v posledních letech stupňuje a po volbách je stále těžší sestavit vládu. Po minulých volbách v roce 2010 to trvalo dokonce 16 měsíců. K sestavení kabinetu nemálo přispěl nakonec i Albert II. Panovník má totiž v Belgii pravomoc jmenovat vyjednávače, který pomáhá sestavení vlády. Stejný úkol bude čekat i Philippa po volbách příští rok v květnu, kdy se čekají další zisky vlámských separatistů.