Egypt zahájil revizi ústavy - proti vůli islamistů

Káhira - Komise egyptských právních expertů dnes v Káhiře zahájila práci na revizi ústavy, jejíž platnost je pozastavena. Muslimské bratrstvo, z jehož řad vzešel svržený islamistický prezident Muhammad Mursí, úpravu základního zákona země odmítá a dnes na protest proti přechodné vládě uspořádalo další demonstraci. Policie na neklidném Sinaji dále čelí útokům islámských radikálů, dnes zde přišli o život tři příslušníci bezpečnostních jednotek.

Prozatímní prezident Adlí Mansúr pověřil prací na úpravě ústavy desetičlenný sbor ústavních právníků, expertů a profesorů. Tým má teď měsíc na to, aby změny předložil k projednání v širším plénu. Novelizace ústavy je nutná pro vypsání nových voleb, které by armáda ráda uskutečnila za půl roku.

Muslimské bratrstvo, pod jehož taktovkou pozastavená ústava vznikla, změny odmítá a připomíná, že základní zákon přijali lidé v referendu. Kritici ale namítají, že současná podoba textu plně nechrání lidská práva, menšiny a nepřináší sociální spravedlnost.

Islamisté na dnešek do metropole svolali protestní pochod, kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí. V Káhiře Mursího příznivci demonstrují prakticky každý den, aby vyvíjeli tlak na dočasnou vládu, s jejímž vznikem nesouhlasí. Mursího nadále zadržují bezpečnostní jednotky na neznámém místě.

Policisté se stávají terčem útoků

Policisté od Mursího pádu čelí na Sinaji početnějším útokům. Dnes odstřelovači zabili trojici policistů v severosinajském městě Aríš. Jeden zahynul během hlídky před policejní stanicí, další u budovy televize a třetí během ostrahy jedné ze správních budov. Po Mursího svržení radikálové na tomto poloostrově zabili již nejméně 13 policistů.