Policie evakuovala bulharské poslance z obleženého parlamentu

Sofia - Bulharským bezpečnostním jednotkám se nad ránem podařilo za pomoci opancéřovaných vozů četnictva evakuovat ministry a většinu poslanců z budovy parlamentu, kde je v úterý zablokovali demonstranti. Dav, který se dožadoval rezignace socialistické vlády, budovu oblehl poté, co poslanci diskutovali o sporném navýšení výdajů ve státním rozpočtu. Dnešní plenární zasedání parlamentu bylo zrušeno. Vláda zasedá, ale nejsou informace, o čem jedná. Situace je momentálně klidná.

Demonstranti dali najevo, že zákonodárce odejít nenechají. Ještě v úterý večer se policie pokusila „uvězněné“ ministry a poslance odvézt autobusem. Autokar se ale pod palbou lahví a dalších předmětů musel vrátit zpět do areálu zákonodárného sídla. Večerní potyčky si vyžádaly asi deset zraněných, mimo jiné i dvou policistů.

Zhruba ve čtyři hodiny ráno místního času se policistům podařilo proniknout blokádou a vytvořit koridor, kterým začali politiky evakuovat. Policisté, kteří autům vytvořili cestu, zvedli směrem k demonstrantům ruce nad hlavu, aby jim ukázali, že nechtějí situaci řešit násilím. Rozhněvaný dav na ně pokřikoval hesla jako „zrádci“ či „žoldáci“, vzduchem létaly i láhve.

Na sociálních sítích se během blokády vedly diskuse především o tom, proč v médiích nevystoupil žádný člen vládní koalice, šéfové koaličních stran a ani premiér Plamen Orešarski. Agentury ještě v úterý pozdě večer uvedly, že ministři a poslanci nedobrovolně pobývající v prostorách parlamentu s médii hovořit odmítají. Prohlášení v noci ale vydal prezident Rosen Plevneliev, který vyzval policii i demonstranty, aby se vyvarovali veškerého násilí.

Plamen Orešarski
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

V Bulharsku se již více než měsíc konají demonstrace za odstoupení Orešarského a celého jeho kabinetu. Nová politická krize v Bulharsku propukla 14. června kvůli volbě kontroverzního šéfa tajných služeb. Hněv lidu i prezidenta Plevnelieva vyvolalo to, že parlament ve zkráceném řízení do této důležité funkce odsouhlasil Deljana Peevského, podezřelého v minulosti z účasti na korupční aféře a spoluvlastnícího „mediální impérium“. Přitom k úkolům Státní agentury pro národní bezpečnost (DANS) patří i boj proti závažné kriminalitě včetně korupce.

Orešarski sice hned uznal, že volba Peevského byla chybou, a parlament jmenování zrušil, sám odstoupit ale odmítl. Zdůvodnil to tím, že pád kabinetu a nové volby by zemi nic dobrého nepřinesly. Bulhaři proto denně v ulicích demonstrují a požadují demisi vlády.

Poslanci dnes zůstali po nočních událostech raději doma. Demonstranty nenáviděný kabinet se ale sešel a obvinil účastníky protestů z provokací. Ministr vnitra Cvetlin Jovčev označil úterní události na poměry demokratické země skandální.

Minulou vlnu demonstrací v nejchudší zemi Evropské unie spustily vysoké ceny energií; jejich terčem se stala i společnost ČEZ. Českou firmu vyšetřuje prokuratura a hrozí jí odebrání licence. Předchozí vláda nakonec protesty neustála. Ta současná je ve funkci teprve dva měsíce a už jí hrozí podobný osud.