Papež v Riu navštívil slum, večer pozdraví věřící na Copacabaně

Rio de Janeiro - Papež František v Riu požehnal olympijské vlajce a navštívil chudinský slum Varginha. Večer se na slavné Copacabaně setká s účastníky Světových dnů mládeže, slavnostně se ho chystají přivítat desetitisíce katolíků. Papež je pozdraví a věnuje jim poselství. V Brazílii je na své první zahraniční cestě, přiletěl v pondělí a zůstane do konce týdne.

Ceremoniál začne ve 23:00 SELČ a bude zakončením dnešního nabitého papežova programu. Předtím navštívil František jeden z chudinských slumů, kterými Rio neblaze proslulo. Právě vstřícnost k lidem z okraje společnosti je jednou z hlavních hodnot, které nový papež ve Vatikánu prosazuje. Již ve středu navštívil v Riu nemocnici, kde se léčí drogově závislí.

Pavel Semela, farář:

„Papež František již od svého prvního vystoupení překvapuje svojí neformálností, srdečností, tím, že se snaží navázat osobní kontakt s účastníky. Usiluje o nasměrování pozornosti věřících na lidi, kteří jsou ve společnosti na okraji.“

Od starosty Ria papež obdržel klíč od města. Během uvítacího ceremoniálu vyšel na balkon paláce a požehnal lidem shromážděným před honosnou budovou. Z balkonu rovněž svěcenou vodou požehnal olympijské vlajce, která nad Riem zavlaje v době konání letní olympiády v roce 2016. Z centra města zamířil do chudinské čtvrti Varginha, která je jedním z neblaze proslulých slumů, v nichž kvete prodej drog a další kriminalita.

František na návštěvě slumu Varginha
Zdroj: ČTK/AP/Felipe Dana

Na místním stadionu pak papež vyzval mladé Brazilce ze čtvrti, kterou ještě před pár měsíci ovládala drogová mafie, aby neztráceli odvahu a nenechali se zkorumpovat. „Vy, drazí mladí, jste často rozčarováni fakty o zkorumpování lidí, kteří místo toho, aby usilovali o společné dobro, hledají osobní prospěch,“ uvedl papež v jasné narážce na revoltu brazilské mládeže proti korupci a úpadku veřejných služeb. „Nikdy neztrácejte odvahu. Realitu lze změnit, člověka lze změnit,“ prohlásil a vybídl mladé, aby si „nezvykali na zlo“, ale snažili se je porazit a šířit dobro.

František také vybídl k ochraně pěti základních pilířů, jako je „podpora národa a jeho duchovního blaha“, „života jako božího daru“ a rodiny, vzdělávání, které „se neomezuje na pouhé předávání znalostí s cílem produkce zisku“, zdraví a bezpečí „v přesvědčení, že násilí může být poraženo jen změnami v lidském srdci“.

Návštěvu hlavy církve provází v největší katolické zemi obrovský zájem - mše v mariánské bazilice v Aparecidě se přímo na místě i v okolí účastnilo na 200 000 lidí. Papež zavítal mimo jiné i do nemocnice provozované františkány - na oddělení, kde se léčí alkoholici a drogově závislí. Ostře přitom vystoupil proti legalizaci drog.

Pro české účastníky Světových dnů mládeže sloužil ve středu mši kardinál Dominik Duka. Český metropolita také požehnal soše pražského Jezulátka, kterou pak předal českým krajanům z města Bataypora.