Ve Žlutém moři začalo společné cvičení USA a Jižní Koreje

Soul - Napětí mezi Jižní a Severní Koreou se nadále vyostřuje. Podle jihokorejské armády byla na ostrově Jonpchjong, který v úterý ostřelovala KLDR, znovu slyšet dělostřelecká palba. V reakci na úterní incident dnes také začalo ve Žlutém moři společné cvičení USA a Jižní Koreje. Severokorejské úřady manévry označily za provokaci a oznámily, že v případě porušení svého svrchovaného prostoru udeří „bez slitování“. Snahu zmírnit napětí vyjádřila Čína, tradiční spojenec Severokorejců, která navrhla mimořádné jednání u kulatého stolu za účasti vlád šesti mocností. Severní a Jižní Korea, Spojené státy, Rusko, Japonsko a Čína, tedy země zapojené i do rozhovorů o severokorejském jaderném programu, by se mohly sejít v prosinci v Pekingu. Na tento návrh reagovaly zatím Soul a Tokio, a to zdrženlivě.

Obyvatelům ostrova Jonpchjong bylo krátce nařízeno vyhledat kryty, na ostrov však podle jihokorejské armády střely nedopadly. Jihokorejský ministr obrany ale raději vyzval všechny novináře, aby z ostrova odešli. Domov už opustila i většina z 1600 obyvatel ostrova. Agentura AP uvedla, že nařízení k evakuaci přišlo jen několik hodin poté, co ve Žlutém moři začalo námořní cvičení. Podle člena jihokorejského výboru náčelníků štábů zazněla jedna dělostřelecká palba ze severokorejské vojenské základny umístěné severně od sporné námořní hranice rozdělující obě Koreje.

Jihokorejský prezident chystá na pondělí zásadní prohlášení

Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes v reakci na útok uvedl, že zítra osloví národ s velkým prohlášením. „Očekáváme, že to bude možná znamenat zásadní změnu strategie jihokorejských ozbrojených sil vůči Severní Koreji,“ řekl ČT velvyslanec ČR v Jižní Koreji Jaroslav Olša.

Ve Žlutém moři dnes začalo námořní cvičení USA a Jižní Koreje. Účastní se jich americká letadlová loď George Washington, která má na palubě 5 500 námořníků a může nést 75 letounů, včetně stíhacích bombardérů se zásobováním za letu. Plavidlo mají doprovázet nejméně čtyři další válečné lodě USA. Soul na cvičení vyslal tři torpédoborce, fregaty a letectvo zaměřené na ničení ponorek. Společné manévry mají mít podle Washingtonu především odstrašující efekt.

Jihokorejská agentura Jonhap dnes oznámila, že KLDR na odpalovací rampy ve Žlutém moři rozmístila střely země-země a do oblastí první linie přesunula střely země-vzduch. Zástupci jihokorejského ministerstva obrany to  ale odmítli potvrdit s tím, že jde o vojenské tajemství.

Jihokorejský prezident dnes v Soulu čínskému státnímu poradci Taj Ping-kuovi řekl, že by Peking měl k oběma Korejím přistupovat vyváženěji. Zároveň vyzval Čínu, aby přispěla k nastolení míru na poloostrově. Podle prezidentova mluvčího čínská strana vyjádřila lítost nad ztrátou lidských životů při útoku a uvedla, že bude spolupracovat s Jižní Koreou, aby zabránila zhoršení situace mezi oběma zeměmi. Čínská vláda byla tento týden terčem četných kritik za smířlivý postoj ke KLDR. Čínský ministr zahraničí Jang Ťie-čch' také odložil plánovanou návštěvu Soulu. V úterý má naopak podle čínských státních médií pětidenní návštěvu Číny zahájit předseda severokorejského Nejvyššího lidového shromáždění Čche Tche-pok.