Zemřel známý hacker, schopný spáchat anonymní hromadnou vraždu

San Francisco – Z dosud neznámých příčin zemřel v americkém San Francisku přední světový hacker a bezpečnostní expert Barnaby Jack. Proslavil se před třemi lety, kdy předvedl metodu, díky níž přinutil jakýkoliv bankomat začít vydávat bankovky a na závěr ještě zobrazil na obrazovce bankomatu slovo „jackpot“ za zvuků krátké fanfáry. Za týden chtěl na tiskové konferenci předvést techniku, která umožňuje na dálku usmrtit kohokoliv, kdo má voperovaný kardiostimulátor.

Loni v říjnu šokoval Jack na bezpečnostní konferenci v australském Melbourne, když předváděl, jak útočník s laptopem umístěným 50 metrů od oběti může na dálku „hacknout“ její kardiostimulátor a poslat do něj šok o síle 830 voltů. Na jaře obdobně demonstroval, jak je možné dostat se do dávkovače inzulínu diabetika a zabít ho smrtící dávkou. Jack demonstroval mimo jiné i to, jak může přepsat firmware v těchto zařízeních.

Barnaby Jack tvrdil, že je možné nahrát škodlivý firmware na servery, odkud bude napadat kardiostimulátory a implantované defibrilátory (ICD). „Potenciálně se tu zabýváme počítačovým virem se schopností spáchat hromadnou vraždu,“ prohlásil v říjnu v Melbourne. Podobné útoky by podle něj byly jako „anonymní vražda“. Zabiják by nepotřeboval jinou zbraň než laptop a vražda by po sobě nenechala žádné hmatatelné stopy ani vražednou zbraň.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) může sledovat účinnost lékařských zařízení, jako jsou kardiostimulátory, defibrilátory nebo dávkovače inzulínu, ale neprověřuje jejich počítačový kód, varoval Jack. Snažil se přimět výrobce lékařských přístrojů zabudovávaných do lidských těl, aby zvýšili jejich bezpečnost. Jeho posledním zaměstnavatelem byla konzultantská firma v oboru počítačové bezpečnosti IOActive Inc. Pracoval pro ni jako ředitel pro bezpečnost implantovaných zařízení.