Češi v Chorvatsku zřejmě přecenili své síly: Jeden zemřel, další se pohřešuje

Záhřeb - Mrtvola muže, která se v pátek našla v pohoří Biokovo nad obcí Živogošće na Makarské riviéře, patří českému turistovi. Totožnost muže potvrdil český konzul ve Splitu Pavel Bednář, kterého o tom informovala chorvatská policie. Záchranné služby mezitím pátrají po jiném Čechovi, který se sám také vydal do Biokova a je nezvěstný.

Mrtvým je podle policie padesátiletý Čech, který si vyšel na horskou túru zcela sám a bez patřičného vybavení. Přitom, jak poznamenal Bednář, chorvatští lékaři v nynějších horkých letních dnech nabádají, aby lidé mezi 11:00 až 16:00 vůbec nevycházeli na slunce.

Příčina úmrtí není zatím jednoznačně stanovena a měla by ji určit až nařízená pitva. Nicméně podle listu Slobodna Dalmacija policie sdělila, že zatím nic neukazuje na násilnou smrt. Záchranáři, kteří se k tělu dostali v pátek odpoledne, předpokládají, že muž zemřel na srdeční infarkt. Přesnou příčinu úmrtí bude v pondělí zjišťovat soudní lékař.

Tělo ležící na těžko přístupném místě objevil polský turista, který se rovněž vydal do Biokova, ale kvůli velkému vedru od svého záměru ustoupil.

Mrtvý je jedním ze dvou českých turistů, jejichž pohřešování bylo nahlášeno v pátek dopoledne. Rovněž druhý, 47letý Čech se podle deníku Slobodna Dalmacija vydal do hor zcela sám, a to už ve čtvrtek ve čtyři hodiny ráno z obce Promajne na Makarské riviéře směrem k hoře Sveti Ilija. Záchranná služba ho do páteční noci nenašla a v hledání hodlá dnes pokračovat.

Telefonát konzula Pavla Bednáře (zdroj: ČT24)