František chápe, že mladí ztrácejí důvěru v politiky

Rio de Janeiro - Papež František se na slavné pláži Copacabana v brazilském Riu de Janeiru společně se statisíci mladých věřících zúčastnil křížové cesty připomínající Ježíšovo ukřižování. Vyjádřil pochopení a morální podporu mladým lidem, kteří kvůli korupci ztratili důvěru v politické instituce. Světové dny mládeže vyvrcholí v neděli mší, přímý přenos bude ČT2 vysílat od 15:00.

Během zhruba tříkilometrové cesty papež několikrát nařídil zastavit svůj papamobil, aby si mohl potřást rukou s věřícími. Několikrát také z papamobilu vystoupil a šel pěšky, čímž opět znepokojil svou ochranku. Papež pláž navštívil již ve čtvrtek, kdy na jeho mši dorazil podle odhadu Vatikánu až milion lidí.

Papež se v Brazílii účastní Světových dnů mládeže. Svůj páteční program zahájil tím, že si vyslechl zpovědi pěti mladých poutníků. „František s námi poté zůstal a hovořil. Bylo to celé velmi osobní. Řekl nám, že mladí lidé mají zodpovědnost za udržení církve při životě,“ uvedl jeden z poutníků, jedenadvacetiletý student z Venezuely.

Později papež navštívil sídlo arcibiskupa, kde se setkal s mladými delikventy a poobědval s několika mladými dobrovolníky pomáhajícími při organizaci Světových dnů mládeže.

Římský pontifik si Brazílii zvolil jako cíl své vůbec první zahraniční cesty. Pro rodáka z Argentiny jde od březnového zvolení do čela katolické církve o první návrat na domovský kontinent.