Syrská armáda dobyla klíčovou čtvrť Homsu

Damašek – Syrská armáda dnes po urputných bojích dobyla významnou část strategického města Homsu, včetně historické mešity, kterou povstalci ovládali přes rok. Armáda útočila na čtvrť Chaldíja na severu Homsu od konce června, oblast je podle svědků místem tvrdých bojů.

Mešita ze 13. století se stala symbolem syrských rebelů, kteří Homs označují za „hlavní město revoluce“. Minulé pondělí dělostřelectvo mešitu ostřelovalo a údajně ji značně poškodilo. Vládní velitelé doufají, že se jim podaří z Chaldíje vytvořit nástupiště k ovládnutí dalších čtvrtí Homsu.

Boje v Chaldíji potvrdila i syrská opozice, podle níž armáda oblast ovládá z poloviny. K jejímu postupu prý významně napomohli bojovníci libanonského radikálního hnutí Hizballáh. Za poslední tři dny se podle očitých svědků vojenská aktivita na severu Homsu výrazně zvýšila, dělostřelecké granáty vybuchují ve dne i v noci. Povstalci údajně vládním vojskům ustupují.

V jiných částech Sýrie dnes zahynulo nejméně 30 lidí včetně devíti dětí. Nejvíce obětí zaznamenali v Aleppu na severu země, jehož ulice bombardovalo syrské letectvo a dělostřelectvo.

Ozbrojený konflikt v Sýrii, který začal před více než dvěma roky, si vyžádal přes 100 000 mrtvých. Oznámil to ve čtvrtek generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Syrská opozice hovořila o překročení této hranice už v červnu, zatímco OSN tehdy uváděla 93 000 mrtvých.

Vydáno pod