Vedrem trpí i Němci, na Slovensku se kroutí dálnice

Berlín/Bratislava/Varšava - Vlna veder v Evropě postihuje vedle České republiky zejména Německo. Teploty tam dnes šplhají ke 39 stupňům Celsia a v neděli by mohly překonat dosavadní rekord 40,2 stupně z roku 1983. S vedrem ale zápasí i sousední Slovensko. Současná extrémní vedra ve střední Evropě má na svědomí proudění horkého vzduchu z Afriky.

O víkendu se v Německu čekají i bouřky, které by měly přinést dočasnou úlevu. Pro příští týden ale čekají němečtí meteorologové další vzestup teplot.

Na Slovensku se dnes teplota vzduchu v jihozápadní části země pohybovala od 35 do 38 stupňů Celsia. Podle zpravodajského serveru Sme by se rtuť teploměru v pondělí měla vyšplhat až na 39 stupňů, a přiblížit se tak dlouhodobému rekordu.

Vysoké teploty se na Slovensku podepsaly i na zhoršené kvalitě některých dálničních tahů, problematický je zejména úsek dálnice D2 Bratislava–Malacky. Místní deformace vozovky horko způsobilo i na dálnici D1 Trenčín – Považská Bystrica.

V Evropě jsou teploty abnormálně vysoké především ve střední části kontinentu, hlavně v České republice a v Německu. Například v Polsku byla situace příznivější, ve Varšavě se teplota odpoledne pohybovala kolem 30 stupňů Celsia.